• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

ЕП одобри бюджета на ЕС за 2014 г.

ЕП одобри бюджета на ЕС за 2014 г.

/КРОСС/ Европейският парламент одобри бюджета на ЕС за 2014 г., съобщи пресслужбата на ЕП. Бюджетът е резултат на споразумение със Съвета след преговорите миналата седмица.

Към бюджета бяха добавени 500 милиона евро за плащания, с което общият му размер, в сравнение с първоначалния, предложен от Съвета, стана 135,5 милиарда евро. Размерът на ангажиментите възлиза на 142,6 милиарда евро, в съответствие с предложението на Комисията по бюджетите.

След преговори, продължили до понеделник вечер, Парламентът и Съветът се съгласиха за решение на проблема с недостига в плащанията, през текущата фискална година. Това беше предпоставка за Парламента да одобри Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2014-2020 година. Депутатите направиха възможно ЕС да започне първата година от новата МФР без дефицит, а самата рамка бе одобрена вчера.

Членовете на ЕП също така гарантираха, че ЕС ще компенсира жертвите на катастрофалните наводнения и суша през 2013 г. и че приоритетите на Парламента за 2014 г. в области като заетост, научни изследвания и иновации, управление на границите и хуманитарната помощ ще бъдат взети под внимание.

Управление на границите

Парламентът спечели подкрепата на страните членки на ЕС за укрепване на Frontex - агенцията на ЕС за управление на външните граници и на Европейска служба за подкрепа в областта на убежището. Европол - агенцията за правоприлагане - също ще бъде подкрепена, за да се справи с новите си задачи срещу киберпрестъпленията.

Докладчикът за бюджета 2014 г. Ане Йенсен (АЛДЕ, Дания), описа резултата като „бюджет със строги икономии", обръщайки внимание на факта, че той е почти с 6% по нисък от тазгодишния. „Въпреки това, аз съм доволна, че успяхме да осигурим повече средства за политиките за растеж, за научни изследвания, образование и иновации и за хуманитарна помощ в Близкия изток", добави тя.

Повече за работни места, наука и образование

Съветът се съгласи с исканията на Парламента за повече пари за борба с огромната младежка безработица в целия ЕС. Бюджетите за инвестиране в области на политиката, насочени към засилване на икономическия растеж, като научните изследвания („Хоризонт 2020"), програмата за цифровите технологии, малките и средни предприятия (COSME) и образование („Еразъм +"), също ще се увеличат значително, в сравнение с първоначалното предложение на Съвета.

Одобрението на Парламента на МФР вчера проправи пътя за окончателните гласувания по отделните програми на ЕС, много от които ще бъдат направени през тази седмица. Това е последната стъпка, позволяваща всички нови програми да стартират навреме - на 1 януари 2014 година.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.