• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Нинова: Вместо безработицата, правителството бори стажа и възрастта за пенсиониране

Нинова: Вместо безработицата, правителството бори стажа и възрастта за пенсиониране

/КРОСС/ Целта на предложението на за ранно пенсиониране и замразяване стажа и възрастта за пенсиониране е да се даде възможност на хората в предпенсионна възраст, на които не им достига възраст или осигурителен стаж до 24 месеца, да се пенсионират предсрочно, заяви депутатът „БСП лява България" Жельо Бойчев.

„Пенсиите на тези, които искат да се възползват от това право, ще бъдат коригирани с 0,4% за всеки от месеците, които не им достигат", обясни социалистът.

Според него тезата, че тези промени ще имат тежки последици върху бюджета, защото хората, възползващи се от тази промяна, ще се откажат от правото да получават пълния размер на пенсиите до живот и в средносрочен план това ще балансира бюджета на ДОО, е невярна.

Друг аргумент на Бойчев е, че тези хора се пенсионират предсрочно не защото искат, а защото са трайно безработни. „Това са хора в предпенсионна възраст, които никой работодател не иска да наеме на работа, а и не влизат в обхвата на програмите за преквалификация". Промените ще се даде възможност за един достоен живот на тези хора, посочи депутатът.

„В предложенията ни за промени в КСО няма популизъм, а груб реализъм", заяви от парламентарната трибуна депутатът от „БСП лява България" Корнелия Нинова.

По думите й на последното заседание на Комисията по труда по социална политика вицепремиерът е заявил, че до края на март няма никаква готовност да внесе предложения по пенсионната реформа.

Тя се позова на статистика на НСИ, според която безработицата в последните месеци расте. „Генералният проблем - да има повече работещи, които да внасят повече осигуровки в бюджета на НОИ, също не го решавате, като управляващо мнозинство", каза още народният представител. Тя е категорична, че управляващите са избрали най-лесния начин - да увеличават стажа и възрастта, за да намаляват броя на пенсионерите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.