• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Преференцията - само в България

Преференцията - само в България

/КРОСС/Вече е ясно как ще изглежда бюлетината за предстоящите парламентарни избори. Тя ще е дълга около 40 сантиметра, а точният размер ще зависи от независимите кандидати.

Първо трябва да се избере партия или коалиция - посочени в лявото поле на бюлетината, а след това можем да посочим преференция - в дясното поле. 

Избирателите в чужбина обаче не могат да отбелязват преференции. Тяхната бюлетина има само списък с партиите и коалициите.

Вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) представи образци на бюлетините, с които ще се гласува на предсрочните парламентарни избори. Подобно на бюлетините за евроизборите те ще са номерирани и свързани в кочани от по 100 броя. Всяка бюлетина има два съвпадащи номера, които се откъсват. Преди гласуването секционната комисия откъсва бюлетината от кочана, където остава единият от двата номера, и я подава на избирателя. След гласуването избирателят подава сгънатата си бюлетина на комисията. Тя сравнява втория номер, който се намира в долния десен ъгъл, с този, който е останал върху кочана. Ако съвпадат, го откъсва и го пуска в отделна кутия. Избирателят пък пуска в урната сгънатата бюлетина, върху която не е останал нито един номер, така че да се прекъсне връзката с гласа му.

За разлика от евроизборите бюлетината е различна в различните избирателни райони заради броя на мандатите в тях. На евровота партиите регистрират една национална листа за цялата страна. От лявата страна на бюлетината са изписани имената на партиите, коалициите и инициативните комитети, както и квадратчета с поредните им номера. В дясната й част има и кръгчета с поредни номера. Броят им отговаря на удвоения брой на мандатите в съответния изборен район - максималната дължина на партийната листа. Над тях има надпис, който указва, че кръгчетата са за преференцията.

Избирателят може да отбележи избора си за само със знак Х или V със син химикал в квадратчето с номера на съответната листа, иначе бюлетината ще се счита за невалидна. Освен партия или коалиция той може да посочи и предпочитание за конкретен кандидат от листата - т.нар. преференция. За целта трябва да постави знак X или V и в едно от кръгчетата от дясната част на бюлетината с номер, който съответства на поредния номер на кандидата в листата. Пред изборното помещение и в кабините за гласуване има табло, на което са изписани имената и номерата на кандидатите по листи. Ако избирателят не отбележи преференция, гласът му ще се зачете като предпочитание за водача на листата, определен предварително от партията. Ако отбележи преференция за двама кандидати, тя няма да се зачита, но бюлетината ще е валидна. Така гласът му ще се зачете за водача.

Избирателите в чужбина не могат да отбелязват преференции. Тяхната бюлетина има само списък с партиите и коалициите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.