• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

ЦИК показа бюлетината за изборите на 26 март

ЦИК показа бюлетината за изборите на 26 март

/КРОСС/Общо 15 неправителствени организации /НПО/ с 1712 наблюдатели са регистрирани до момента за предсрочните парламентарни избори на 26 март т.г. Пет са международните организации с 50 наблюдатели. Към момента застъпници извън страната не са регистрирани. Общо 1592 анкетьори от 6 агенции ще се грижат за екзитпола, съобщи на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев.

ЦИК е взела решение за издаване на 11 административни акта за установени нарушения в рамките на предизборната кампания. Постъпват и други. Качени са условията за акредитиране на медиите, обобщи Александър Андреев.

В МВнР е извършено и обучението на СИК, които ще работят извън страната, взети са методическите решения за гласуването в чужбина, за сгъването на бюлетините и други.
Камелия Нейкова обяви, че от днес е започнало предаването на бюлетините. Те вече пътуват към 8 областни администрации - Бургас, Сливен, Ямбол, Добрич, Шумен, два района в Пловдив и Стара Загора. МВнР изпраща и бюлетините, които са отпечатани, извън страната. Вече 80 СИК в съответните дипломатически консулски представителства са ги получили.

Процесът по предаване е протекъл нормално и бюлетините ще бъдат съхранени в специални помещения под охрана на МВР.

Разпространени са 18 предизборни плакати и 300 хиляди брошури в цялата страна - на гари, в пощите и други обществени места.

Александър Андреев каза, че традиционната страница на ЦИК ще бъде променена в частта за отчитане на резултатите, както и на избирателната активност.
Новата визия предвижда различни по вид кръгови диаграми на сайта, както и възможност за проследяването им от мобилно устройство. Към 20.00 часа в изборния ден, последната активност, ще бъде дадена след края на изборния ден и след обработка на данните от протоколите, обясни Александър Станев, компютърен специалист в ЦИК. Данните ще се обновяват на всеки 2 минути, обеща той. По думите му целта е процесът по компютърна обработка да бъде доста по-адекватно отразяван.

От ЦИК показаха и бюлетините за гласуване, като обясниха начинът на сгъването й. Бюлетината за чужбина е малко по-тясна от тези за страната поради липса на преференции в нея. Дължината се определя съответно от включените кандидати от партийните листи плюс независимите. Най-дългият лист с преференции ще бъде в 24 МИР в София. Тиражът на отпечатаните бюлетини е напълно достатъчен, подчерта Камелия Нейкова.

Избирателите да внимават бюлетините да бъдат откъснати от кочаните пред тях в секциите, в които се гласува, припомни Камелия Нейкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.