• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Събитията на празничния 22 септември

Събитията на празничния 22 септември

/КРОСС/ София.
От 9.10 часа от Централната гара ще потегли парния локомотив 01.23, който ще осъществи празнично атракционно пътуване по направлението София - Черепиш - София по повод Деня на Независимостта.

***
София.
От 11.00 часа пред Паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I" ще се състои ритуал за отбелязване на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. В програмата ще участват Софийският духов оркестър, смесен хор „Света София" с ръководител Валентин Бобевски, квартет „Славей" и актрисата Силвия Лулчева. Военен ритуал ще изпълни Националната гвардейска част.

***
София.
От 16.30 часа около фонтана в Южен парк (вход откъм Бяла черква) близо до началото на алея „Роналд Рейган" ще се състои Веган акция.

***
София.
От 17.00 часа в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" на бул. „Евлоги Георгиев" 94 ще се състои концерт, посветен на 21 септември - Ден на независимостта на Армения, и на 22 септември - Ден на независимостта на България.

***
Асеновград.
В 10.30 часа на пл. „Акад. Николай Хайтов" ще се състои тържествено отбелязване на Деня на
независимостта на България.

***
Бургас.
От 10.00 часа на площад „Атанас Сиреков" ще се проведе ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. С това ще започне празничната програма за отбелязване на 111 години от обявяването на Независимостта на България.

***
Бургас.
От 10.30 часа във Военен клуб - Бургас на ул. „Христо Ботев" 48 ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя при Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк.

***
Бургас.
От 11.00 часа на пл. „Тройката" ще бъде представен концерт-спектакъл „Величието на България и Независимостта".

***
Бургас.
От 13.00 часа във Водната палата - град Бургас, четвърти етаж ще се проведе пресконференция на кандидата за общински съветник Степан Дадурян. На срещата с медиите Степан Дадурян ще представи своята програма за предстоящите избори за кмет и местен парламент.

***
Благоевград.
От 11.00 ч. на площад „Георги Измирлиев" ще се състои ритуал по полагане на цветя в знак на
признателност по повод 111 години от обявяване на Независимостта на България.

***
Варна.
От 9.00 часа в митрополитския катедрален храм „Св. Успение Богородично" ще бъде отслужена св. Литургия като част от програмата на Седмицата на православната книга.

***
Варна.
От 09.30 часа на площад „Независимост" пред сградата на Окръжен съд - Варна ще започне ритуал по тържествено издигане на националното знаме и молебен за България. Ще участват Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от ВВМУ.

***
Велико Търново.
От 9.00 часа пред храм „Св. 40 мъченици" ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски" и знамената на държавни институции по повод 111 години от обявяване на Независимостта на България.

***
Велико Търново.
От 10.30 часа в Архитектурно-музеен резерват „Царевец" започва военният ритуал по издигане
националното знаме на Република България. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова. В 11.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Курсанти от НВУ ще участват и в празнично шествие, което ще завърши с полагане на гирлянди на паметник „Майка България" в 11.30 часа.

***
Велико Търново.
От 14.00 часа от църквата-музей „Св. Димитър Солунски" ще тръгне безплатен екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност". Обиколката включва църквите „Св. 40 мъченици" и „Св.св. Петър и Павел", малката порта на Архитектурно-музеен резерват „Царевец" и приключва на паметникапирамида на крепостта.

***
Велико Търново.
От 17.00 часа на сцената пред Общината започва празничен концерт на Николина Чакърдъкова. От 18.00 часа по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро, което народната певица и кметът Даниел Панов ще поведат.

***
Велико Търново.
От 19.00 часа на площад „Цар Асен І" пред крепостта „Царевец" ротите на Националния военен
университет „Васил Левски" ще демонстрират строеви хватки с оръжие. След това в 19.30 часа ще се състои тържествената заря-проверка по повод 111 години от обявяване на Независимостта на България. Ще присъстват заместник-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин и народни представители.

***
Велико Търново.
От 20.15 часа на площад „Цар Асен І" ще бъде представен Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина". Ще се състоят и празнични илюминации/

***
Враца.
От 11.00 часа на площад „Христо Ботев" ще се състои тържествено отбелязване на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

***
Добрич.
От 9.00 часа до 18.00 часа обектите на Регионален исторически музей - Добрич ще проведат ден на отворените врати по повод Европейските дни на наследството.

***
Дупница.
От 11.00 часа на площад „Свобода" ще се състои празничен концерт по повод 111 години независима България.

***
Каварна/ с. Селце
От 11.30 часа на стадиона в село Селце ще се проведе турнир по конен спорт по повод на празника на селото - 22 септември.

***
Кърджали.
От 11.00 часа пред Паметника на освободителите в Градска градина ще се състои тържествен ритуал за отбелязване на Деня на Независимостта на България.

***
Кюстендил/с. Шишковци.
От 10.00 часа в село Шишковци ще се състои фестивална програма от Международния фестивал „Балканска черга".

***
Кюстендил.
От 11.00 часа на Арката на площад „Велбъжд" ще бъдат отбелязани 111 години от обявяване на
Независимостта на България. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника „Булаир".

***
Кюстендил/село Бобешино.
От 12.00 часа в село Бобешино ще бъде открит Международният събор „Краище".

***
Ловеч.
От 9.00 часа в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий" ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия. Богослужението ще бъде оглавено от Негово високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гаврил.

***
Пазарджик.
От 9.00 часа в катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица" ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия. Богослужението ще бъде с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и ще бъде оглавено от Негово преосвещенство Константийския епископ Яков.

***
Пловдив.
В 10.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на паметника на Александър Малинов.

***
Пловдив.
В 11.30 часа пред колоната на пл. „22 септември" ще се състои тържествен ритуал по повод Деня на независимостта на България.

***
Пловдив.
В 14.00 часа на площада пред църквата „Св. св. Константин и Елена" ще се състои възстановка на събитията от 25 септември 1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на пл. Централен в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен манифестът, с който е обявена Независимостта на България.

***
Поморие.
От 11.00 часа пред паметните плочи на участниците в борбата за Национално освобождение ще започне тържествената програма за отбелязването на 111 години от обявяването на Независимостта на България. Свещениците от храм „Свето Рождество Богородично" ще отслужат благодарствен молебен. Програмата ще продължи с тържествено слово и поздрав от Детски фолклорен танцов състав „Раковина".

***
Сливен.
От 11.00 часа на площад „Хаджи Димитър" с ритуал по издигане на националното знаме на Република България ще започне празничната програма за отбелязване на 111 години от провъзгласяването на Независимостта на България. След това ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

***
Созопол.
От 09.30 часа в района на амфитеатър „Аполония" представителна част на ВМС ще участва в церемония по издигане на националното знаме и поднасяне на венци и цветя пред Паметната арка на загиналите във войните воини от Созопол.

***
Стара Загора.
10.30 часа пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски" (Алана) ще се състои тържествен общоградски ритуал за отбелязване на 111 години от обявяване Независимостта на България. От 11.00 часа ще започне Празничен концерт на Духов оркестър при Община Стара Загора. От 11.00 часа в парк „Пети октомври" ще има и Празничен фолклорен концерт.

***
Тетевен.
От 11.00 часа на пл. ,,Сава Младенов" ще се състои лонцерт на самодейните състави от читалищата в общината.

***
Троян.
От 11.30 часа на площад „Възраждане" ще се проведе тържествена церемония за отбелязване на 111 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Гост на празненствата ще бъде и вицепрезидентът Илияна Йотова.

***
Хасково.
От 11.00 часа на пл. „Свобода" ще се състои тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин по повод 111 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Празничната програма ще продължи на сцената на пл. „Свобода" с концерт на Народен оркестър - Хасково с диригент Димчо Йорданов и Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Хасково" с худoжествен ръководител Ана Димитрова.

***
Шумен.
От 10.00 часа от пл. „Кристал" ще премине тържествено шествие през пешеходната зона на бул.
„Славянски" и ще приключи до 11.00 часа пред Военния клуб с прочитане на Манифеста на
Независимостта

***
Шумен.
От 18.00 часа на паркинга на пл. „Кристал" ще се проведат демонстрации по майсторско управление на велосипеди.

***
Ямбол.
От 10.15 часа в Музея на бойната слава ще започне празнична програма на Духов оркестър - Ямбол, посветена на 111 години от провъзгласяването на Независимостта на България. В 10.30 часа ще се състои ритуал по издигане на националното знаме. Слово ще произнесе кметът на Община Ямбол Георги Славов. Ще бъде отслужен и Благодарствен молебен.

***
Ямбол.
От 11.00 часа в двора на Музея на бойната слава ще бъде открита изложба, посветена на историята на ямболския цепелин, влязъл в световната военна история с рекорд по най-продължителен полет. Изложбата е оформена в два сегмента - „Цепелиновото летище край Ямбол (1916 - 1918г.)" и „Отбрана на 29 пехотен Ямболски полк при Добро поле".

***
Ямбол.
От 11.00 часа в Музея на бойната слава ще се проведе откриване на изложбата „Диорами от периода на Първа световна война (1915 - 1918 г.)".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.