• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Започна спасителната операция в пещерата в Тайланд

Започна спасителната операция в пещерата в Тайланд

/КРОСС/ Започна операцията по изваждането на 12-те деца и треньора им по футбол, блокирани от 15 дни в наводнена пещера в Тайланд, след като дни наред евакуацията им беше отлагана, заради прекалено големите рискове, предаде АФП.

"Днес е големият ден... Момчетата са готови да посрещнат всички предизвикателства", заяви Наронгсак Осатанакорн, губернатор на провинция Чианг Раи и ръководител на кризисния щаб.

"Първото дете би трябвало да излезе към 21 часа (14 часа по Гринуич)", уточни той. По думите му, "13 специалисти на световно ниво по спелеология" ще участват в спасителната операция. Пет тайландски водолази и пет морски пехотинци също ще се включат в евакуацията на децата.

Досега бяха нужни 11 часа на опитен гмуркач, за да отиде до децата и да се върне: шест часа за отиване, пет часа за връщане, благодарение на течението. Маршрутът за излизане от пещерата е дълъг няколко километра и включва трудни преходи под вода.

Колко е опасна спасителната операция показа в петък смъртта на бивш водолаз от тайландския флот, който загина при снабдяването с храна на децата. Освен това голяма част от децата, на възраст от 11 до 16 г., не могат да плуват и никой от тях не се е гмуркал.

Понастоящем условията за евакуация се смятат за "перфектни" от кризисния щаб, особено що се касае до нивото на водата в пещерата.

Заради наплива на журналисти, властите поставиха метални бариери, за да ги държат на дистанция, което ще позволи на спасителите да работят без камери наоколо.

Децата и треньорът им по футбол бяха блокирани на 23 юни от покачващите се води в пещерата, разположена дълбоко в северната част на Тайланд, на границата с Бирма и Лаос.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.