• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Предстоящи събития в страната за 24

Предстоящи събития в страната за 24

/КРОСС/
***
София.
За трета поредна година Столичната библиотека се включва като партньор в честванията по случай Еньовден, организирани от Национален комитет „Петър Димков" и Дирекция „ПП Витоша". От 08.00 часа от „Княжево" (градинката на посл. спирка тр. № 5) ще тръгне туристически поход по маркираната пътека „Aлея на билките" с мисли на Петър Димков. Фолклорната програма ще започне в 12.30 часа на естрадата пред хижа Момина скала.

***
София.
От 10.00 часа в Inter Expo Center , бул. „Цариградско шосе" No147, ще бъде отбелязан Международният ден на йогата.

***
София.
От 11.00 часа на Лятната сцена в парка „Борисова градина" за първи път носители на нематериално културно наследство от всички краища на Балканите ще се съберат на една сцена. В рамките на фестивала музикални и сценични изпълнения ще представят изпълнители и състави от Албания, Македония, Румъния, Сърбия, Македония и България.

***
Асеновград.
От 08.30 часа в Етнографската къща ще бъде поставено началото на обичая „Калиница" с наричания на нишаните. След това малките калиници ще се отправят към храм „Свети Николай Чудотворец", където в 09.00 часа ще има празнична литургия. От 10.00 часа с литийно шествие децата ще стигнат до параклиса „Св. Богородица - Въведение" (Калиничката) и до Градския парк. Там в 10.30 часа ще започне празнична програма за малките булки с участието на детски вокални групи.

***
Асеновград.
От 10.00 часа на тракийското скално светилище Белинташ ще се състои възстановка на обичая „Еньова буля". В 12.00 часа ще бъде организирано запалване на Небесния огън от Еньовата буля, развенчаване на стария жрец и избиране на нов тракийския цар-жрец. В 12.30 часа под Белинташ посетителите ще могат да видят Свързване на Небесния огън с Еньовия огън и културна програма под звуците на родопски гайди и песни.

***
Асеновград.
От 19.00 часа пред читалище „Родолюбие" ще се състои концерт на оркестър „Орфей" с ръководител Георги Янев. Проявата е чест от второто издание на Фестивала на сватбарската народна музика в Асеновград.

***
Брацигово
В 09.00 часа в храм „Св. Йоан Предтеча" пловдивският митрополит Николaй ще отслужи тържествена литургия по повод рождеството на Йоан Кръстител.

***
Бургас
От 11.00 часа в Регионален исторически музей Бургас ще бъде открита етнографска експозиция по повод Еньовден.

***
Варна.
От 09.30часа в пространство Innovator, на ул. „София" № 1 ще се проведе Festival Brunch като част от програмата на Международен музикален фестивал "Варненско лято".
***
Варна.
От 10.00 часа в Музея по история на медицината ще започне празникът на слънцето, водата и билките - Еньовден.

***
Варна.
От 10.00 часа, на входа на Морската градина, до Слънчевия часовник на Варна, ще се проведе благотворителен детски концерт и демонстрации на полицейска и военна техника. Събитието ще бъде открито от Духовия оркестър на ВМС, а в него ще вземат участие близо 150 деца.

***
Варна.
От 12.30 часа в зала „Пресцентър" на Фестивалния и конгресен център ще се проведе двадесет и второто издание на открития турнир по ускорен шах, организиран от ПП ГЕРБ-Варна. Организатори на състезанието са народният представител и ръководител на ПП ГЕРБ-Одесос д-р Руслан Тошев и кметът на централния варненски район „Одесос" Георги Недев.

***
Варна.
От 20.00 часа в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще бъде открит Международния музикален фестивал „Варненско лято" 2018.

***
Враца.
От 09.30 часа в местността „Леденика" продължава Националният фолклорен събор „Леденика". На фестивала ще бъде пресъздаден народен обичай за Еньовден, ще се състоят изпълнения на самодейни и фолклорни състави, пресъздаване на ритуал Северняшка сватба и др.

***
Велико Търново.
От 10.00 часа на Самоводска чаршияще бъде отбелязан празникът Еньовден.

***
Гоце Делчев/ с. Делчево.
В 05.00 часа в местността „Вълчова тумба" ще се берат билки. На площада в селото ще бъдат открити ателиета за изработване на еньовски венци и по грънчарство. На мегдана ще бъдат разкрити някои магически еньовски тайни за билките, интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов".

***
Девня.
От 10.00 часа на откритата сцена в парка на Девня ще започне фестивалът „Фолклорна палитра" с участието на 24 състава за народни танци от областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Русе и Силистра.

***
Кърджали.
От 09.00 часа Знеполският епископ Арсений ще оглави празнична литургия в манастира „Св. Йоан Предтеча".

***
Пазарджик.
От 09.00 часа Константийският епископ Яков ще оглави литургия в храм „Успение на Пресвета Богородица" на Еньовден.

***
Перник.
От 10.00 часа в местност „Ладовица", кв. „Изток", ще се състои VII Регионален фестивал на любителското творчество на възрастните хора.

***
Своге./с. Томпсън.
От 09.00 часа Белоградчишкият епископ Поликорп ще оглави празнична архиерейска св. Литургия за Еньовден в храм „Св. Йоан Кръстител".

***
Сливен.
От 11.00 часа в салона на Държавен куклен театър ще се състои благотворително представление на спектакъла „Лече буболече".

***
Стара Загора.
От 11.00 часа в Куклен театър ще се състои кукления спектакъл за дена „Задави се Меца‘ по Ран Босилек.

***
Стара Загора.
От 19.00 часа в парк „Пети октомври" ще се състои общоградска инициатива „Хора за хората".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.