• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Гл.комисар Кичиков: 23-ма чужденци, опитали нелегално да преминат границата ни

Гл.комисар Кичиков: 23-ма чужденци, опитали нелегално да преминат границата ни

/КРОСС/ Те са пътували в специално изграден тайник в тир, превозван от 59-годишен българин. Той е задържан, с решение на прокуратурата предстои удължаване на срока му за задържане до 72 часа

Вчера към 08.10 часа на българо-гръцка граница е спрян тир с българска регистрация, управляван от 59-годишен български гражданин. От направената проверка са установени признаци, по които направихме извода, че може би вътре има хора, обясни директорът на ГДГП гл.комисар Светлан Кичиков. За да не го проверяваме на пътя, товарният автомобил бе съпроводен до ГКПП-Капитан Петко войвода. При извършената  щателна проверка, в превозното средство установихме 23-ма чужденци, самоопределили се като граждани на Афганистан и Пакистан. Категорично е изяснено, че те са преминали  пеша българо-гръцката зелена граница и са натоварени в зоната на отговорност на ГПУ - Ивайловград.

                     

От проведените първоначални беседи с тях става ясно, че дестинацията им е  Западна Европа, всички са декларирали, че са си платили за да стигнат до Франция. Главен комисар Кичиков уточни, че нелегалните мигранти не се пътували в обща част на камиона, а в специален тайник, изграден под тавана с размери на около 50 см. Той посочи, че на базата на направения анализ за ситуацията в Гърция, са стартирани действия на българо-гръцката граница. Транспортните средства се проверяват, а колегите са обучени, за да правят преценка дали в тях се превозват хора.

В случая  за установяването е използван рентген от митници. Мария Кирилова, изпълняващия функциите на районен прокурор на РП-Свиленград, допълни, че по случая има образувано досъдебно производство за престъпление  по чл. 281 ал. 2 т. 1 и 5 във вр. с ал 1 от НК, под ръководството на прокуратурата  продължават процесуално- следствените действия. По думите й, някои от чужденците са посочили, че са платили около 1600 евро на каналджията в Турция.

Водачът на тира е задържан в рамките на 24 часа, предстои удължаване на срока му за задържане до 72 часа. Той е осъждан няколкократно за кражби, от преди 15 дни срещу него има висящо производство за контрабанда на ГПУ-Капитан Андреево. Прокурор Кирилова обясни, че срещу него ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение задържане под стража. По думите й задържаните чужденци реално са извършили нарушение на държавната ни граница и материалите по случая ще бъдат изпратени на Районна прокуратура Ивайловград за вземане на отношение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Гладен комисар Кичиков да го пратят постови джандар .Афганците са си преминали през зелена /държавна/граница .

04.06.2018 06:49:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.