• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

139 години от Шипченската епопея

139 години от Шипченската епопея

/КРОСС/Днес отбелязваме 139-ата годишнина от геройствата на българските юнаци на връх Шипка през 1877 г. по време на Руско-турската война. В тази битка българските опълченци решаващо възпират османските орди да прекосят Стара планина.

Хиляди българи се очаква да се включат в националното честване на историческия връх, което е под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Честването на годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България ще започне с панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка. Туристически походи от южната и от северната страна на Балкана ще потеглят към легендарния връх.

В 9,30 часа започват традиционните състезания по ориентиране и скоростно изкачване на стъпалата до паметника на свободата на върха. С живи картини родолюбците от Съюз „Единение" и Дружество „Традиция" ще пресъздадат формирането на българското опълчение, церемонията по освещаване на Самарското знаме, ще демонстрират ръкопашни схватки, оръжието и стрелковите умения на българското опълчение, ще покажат приготвянето на войнишки борш във военно полева кухня.

Едно от най-очакваните събития е възстановката на епичните боеве.

Открит урок, посещение на бойните позиции с екскурзовод, прожекция на филми, фотографско ателие и занимания за децата включва още програмата, която продължава до 16 часа.

По повод честванията на годишнината от Шипченската епопея, движението по пътя Габрово-Шипка-Казанлък ще бъде ограничено от 10 до 22 часа. Транзитният трафик ще се пренасочва през Прохода на Републиката. За пътуващите от Северна към Южна България, от Русе и Велико Търново - през Дебелец-Прохода на Републиката-Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас. За пътуващите от Южна към Северна България, през Гурково- Прохода на Републиката-Дебелец за Велико Търново и Русе.

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през село Поповци и Донино, обходния път на град Трявна -село Белица - Вонеща вода - Прохода на Републиката и обратно. През прохода "Шипка" ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в тържествата, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

коци

Аналог в световната история когато един НАРОД идва да освободи друг народ-НЯМА ! Независимо от всичко !

28.08.2016 09:47:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.