• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Предстоящи събития в страната за 24 май 2018

Предстоящи събития в страната за 24 май 2018

/КРОСС/ ***
София.
От 10.30 часа, по повод 24 май - Ден на българската просвета у култура и славянска писменост ще се състои празнично шествие от Археологическия музей до паметника на св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека. От 11.00 часа ще се проведе официална церемония пред паметника на св. св. Кирил и Методий. Поздравителни слова ще произнесат Румен Радев - президент на Република България, Йорданка Фандъкова - кмет на София, Красимир Вълчев - министър на образованието и науката на Република България. От 11.30 часа в Националната библиотека ще бъде отрита изложба „Българската ръкописна традиция през вековете".

***
София.
От 18.30 часа в Националния исторически музей в столицата президентът Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на славянската просвета и култура и на славянската писменост.

***
Велики Преслав.
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие тържествата по случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура и Деня на града. От 09.00 часа вицепрезидентът ще разговаря с учителския колектив на ОУ „Св. св. Кирил и Методий" и ще приветства учениците. От 09.50 часа Илияна Йотова ще се включи в тържественото шествие до централния градски площад, където е предвидена официална празнична програма.

***
Кърджали.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в тържественото честване на 24 май в Кърджали. В 10.30 часа ще се проведе празнично шествие от Дома на културата до паметника на Освободителите в града. Председателят на парламента ще произнесе слово по
повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост пред присъстващите на тържеството.

***
София.
За първи път в България ще бъде честван Европейският ден на парковете - 24 май. Тази година надсловът на празника е „Културното наследство: то е в нашата природа". За целта Асоциация на парковете в България организира туристическа обиколка в Природен парк Витоша с водачи.
Сборният пункт на разходката е на спирката на автобус № 98 в с. Железница. (до Кметството) в 10.00 часа.

***
София.
От 10.00 часа в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" ще бъде отслужен молебен от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, Главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП заедно със столични свещеници. След молебена литийното шествие ще се отправи към Народната библиотека.

***
София.
В 11.00 часа в Аулата на Софийския университет, с академично тържество ще бъде отбелязан 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков ще произнесе приветствено слово.

***
София.
От 14.00 часа в централата на КТ „Подкрепа" Синдикат „Образование" ще връчи награди на учители за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикално дело „Стоян Михайловски". Ще бъдат наградени и ученици и учители от конкурса за творческа работа „На учителя с любов". Очаква се на събитието да присъстват министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова и др.

***
София.
От 14.00 часа пред Народния театър ще се състои празник на буквите.

***
София.
По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - софиянци и гости на столицата ще могат да видят следните изложби в Столична библиотека: „Прослава на св. св. Кирил и Методий. История на празника", „Илюстрации от поколението Милениум";
„Солунските братя Константин Кирил Философ и Методий моравски епископ", „Български резбарски школи". От 16.00 часа в Мраморното фоайе на библиотеката ще се състои празничен концерт.

***
София.
В театър „Българска армия" за 28-ми път Фондация „Академия Аскеер" ще връчи своите национални награди за постижения в театралното
изкуство през изтеклия сезон.

***
Бургас.
В 10.30 часа от площад „Тройката" ще тръгне тържествено шествие по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската
писменост. Шествието ще премине по главната улица „Александровска" и обновената „Богориди", като ще финишира на открита сцена „Охлюва",
където в 11.00 часа ще започне празничен концерт с участието на детски състави от Бургас.

***
Бургас.
В 12.00 часа година в изложбената зала на ул. „Александровска" 22 ще бъде открита традиционната празнична изложба на бургаските художници.
На събитието ще бъде връчена и наградата „Млад художник на годината" на името на бургаския художник Руси Стоянов.

***
Варна.
В 09.20 часа в Катедралния храм „Св. Успение Богородично" ще бъде отслужен благодарствен молебен. В 10.00 часа на пл. „Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде издигнат българският флаг, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция, а във въздуха ще полетят големи балони с буквите от кирилицата. Под звуците на химна „Върви, народе възродени", ще тръгне празничното шествие. В 11.00 часа пред входа на Морската градина ще започне концерт под мотото „Да поиграем на празника" на фолклорен ансамбъл „Варна".

***
Велико Търново.
От 10.00 часа в ритуалната зала на Община Велико Търново ще се проведе среща на кмета на Велико Търново Даниел Панов с дейци на просветата, науката, културата и изкуствата.

***
Велико Търново.
От 10.30 часа от площад „Велчова завера" до Община Велико Търново ще се проведе празнично шествие за Деня на българската просвета, култура и писменост. От 11.00 часа пред Община Велико Търново ще се проведе официално честване по случай Деня на славянската писменост и култура.

***
Велико Търново.
От 21.30 часа на площад „Цар Асен I" ще бъде излъчена прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина".

***
Горна Оряховица.
От 10.00 часа на пл. „Георги Измирлиев" ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост: - празнично шествие с участието на деца от детските заведения, ученици, учители, дейци на просветата и културата.

***
Горна Оряховица.
От 18.00 часа на пл. „Георги Измирлиев" ще се проведе тържествено шествие на абитуриентите на Горна Оряховица.

***
Дупница.
От 11.00 часа на площад „Свобода" ще се състои Церемония по награждаване „Учител на годината".

***
Златоград.
С тържествено шествие и награждаване на местните просветители Община Златоград ще отбележи 24 май. Началото на тържественото шествие на образователни и културни институции е в 10.30 часа от Централния площад към Взаимното училище. На празника ще бъдат наградени местни учители, ученици, читалищни дейци и просветители от Община Златоград. В празничната програма ще участват деца от ДГ „Радост", ДГ „Снежанка", ученици от ОУ „Васил Левски" и СУ „Антим І", танцьори от ОНЧ „Просвета 1908" - Златоград.

***
Пловдив.
В 09.00 часа в храм „Св. св. Кирил и Методий" Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична литургия.

***
Пловдив.
В 09.00 часа в Актовата зала на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий" ще бъдат връчени Почетен знак на град Пловдив, Почетна значка на град Пловдив
и грамоти.

***
Пловдив.
В 10.00 часа на пл. „11-ти май" ще се състои официалното откриване на тържеството за 24 май с химна на Република България. В 10.10 часа празнично слово ще произнесе Началника на РУО - Пловдив Иванка Киркова. В 10.15 часа, пред паметника на славянските равноапостоли, започва празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. В 10.25 часа ще бъдат положени венци и цветя, а в 10.30 часа е началото на шествието към площад „Централен".

***
Пловдив.
В 11.40 часа на площад „Централен" ще се проведе празничен концерт по повод 24 май.
***
Русе.
От 10.30 часа в Русе ще се проведе традиционно празнично шествие, което ще премине по Главната улица на града, стигайки до площада пред Общината, където от 11.00 часа ще се състои концертът на деца и състави от ОбДЦКИ-Русе. От 12.30 часа в Голяма зала на Доходно здание ще се състои Тържествената церемония-концерт, на която кметът на Община Русе Пламен Стоилов и председателят на Общински съвет - Русе чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев ще връчат ежегодните Награди „Русе" за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, както и приза „Студент на годината".

***
Свищов.
От 9.00 часа на гроба на д-р Георги Атанасович - министър на Просвещението в Първия кабинет на България ще бъде извършено поклонение.
След това от 09.15 часа от площад „Свобода" до площад „Алеко" ще има празнично шествие. От 9.30 часа на площад „Алеко" ще започне Общоградски празник по повод 24 май - Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост.

***
Стара Загора.
С тържествен ритуал за издигане на националното знаме на Република България ще започне честването на 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Стара Загора. Тази година тържественото честване ще се проведе в източната част на античния форум „Августа Траяна" до Регионална библиотека „Захарий Княжески". От 9.30 часа в честването ще се включат духовите оркестри и мажоретките на Пето основно училище „Митьо Станев" и на Шесто основно училище „Свети Никола". В 10.00 часа ще прозвучи химна на Кирил и Методий „Върви народе възродени" в изпълнение на хора на Държавна опера Стара Загора и общинския духов оркестър. Кметът Живко Тодоров ще поздрави старозагорци по повод празника. Той ще участва и в церемонията по връчване на наградите „Стара Загора" и „Млада Загора".
***
Шумен.
От 10.00 часа от пл. „Кристал", с празнично шествие, в което ще се включат деца, ученици, учители и дейци на просветата и културата ще започне празничната програма по повод 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Шумен.

***
Шумен.
От 11.00 часа на пл. „Освобождение" ще бъдат връчени тържествено наградите на Шумен в системата на образованието и науката След церемонията, в 11.45 часа, на пл. „Освобождение" започва спектакълът „Споменът за утре" на трупата на Нешка Робева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.