• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Предстоящи събития в страната на 6 януари

Предстоящи събития в страната на 6 януари

/КРОСС/ *** София

От 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин на пл. „Свети Александър Невски“ ще бъде отслужен традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. В Ритуала ще участва президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. Ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.

В 12.50 ч. от храм „Св. преп. Наум Охридски“ в парк „Езерото“ в ж. к. „Дружба 1”ще тръгне литийно шествие до западния кей на езерото, където от 13.00 часа ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет, след който ще бъде изпълнен традиционният ритуал по спасяване на кръста от водата.

Oт 13.00 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе тържествено честване по повод 172-та годишнина от рождението на големия български поет, публицист, общественик и революционер. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.

*** Асеновград

От 08.30 ч. празничната програма за Йордановден ще започне с литийно шествие от храмовете в града до „Пешеходния мост”, където от 09.00 ч. ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет, а 09.20 ч. ще се проведе ритуал по спасяване на богоявленския кръста. За 09.30 ч. е предвидено тържествено освещаване на бойните знамена на 4-ти Артилерийски полк, а от 09.45 ч. на площад „Академик Николай Хайтов” ще се състои концерт с народна музика с участието на оркестър „Млади Тракийци” .

*** Ахелой

От 11.30 часа в храм „Свето Възнесение Господне” ще бъде отслужена празнична Литургия по повод Богоявление, а в 12.00 часа ще се състои литийно шествие от храма до плажа с ритуално хвърляне на кръста.

*** Белоградчик

От 08.30 часа в понеделник в църквата „Свети Великомъченик Георги Победоносец” архиерейският наместник на Белоградчишка духовна околия свещеноиконом Рафаил ще отслужи Света литургия, а от 10.00 ч. - Велик Богоявленски водосвет. След водосвета желаещите ще бъдат извозени до село Горен Чифлик, където в Асеновия вир на Стакевска река ще бъде хвърлен богоявленският кръст.

*** Белослав

От 09.00 часа в храм „Св. Вмчк. Димитър Солунски” ще бъде отслужена Света Литургия в храм „Св. Вмчк. Димитър Солунски”, от 10.00 часа бъде извършен Велик богоявленски водосвет, а в 11.00 часа от храма ще тръгне литийно шествие до пристана на ферибота на южния бряг, където ще се проведе ритуал по изваждане на кръста от водата.

*** Благоевград

От 11.00 ч. на площад „Народни будители” представителни подразделения от състава на Бригадно командване - Благоевград ще отбележат 172-ата годишнина от рождението на Христо Ботев с ритуал по полагане на венци и цветя пред неговия паметник.

*** Бургас

От 08.30 часа в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ програмата по повод Богоявление в центъра на града ще започне с празнична литургия. От 11.15 часа на площада пред църквата ще бъдат осветени бойните знамена, а за здравето на войниците от гарнизон Бургас ще бъде отслужен водосвет. В 11.30 часа от същото място към ул. „Александровска“, ул. „Ал. Богориди“ и Моста ще потегли литийно шествие за спасяване на Светия кръст. Самият ритуал с хвърлянето му в морските води от Сливенския митрополит Иоаникий е насрочен за 12.00 часа. От 13.00 часа в Галерия „Богориди“ тримата именици – художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов, ще открият общата си изложба „Богоявление“. От 13.30 часа на новата лодкостоянка в квартал „Крайморие“ за първи път ще бъде извършен ритуал за спасяване на кръста, който ще бъде хвърлен от отец Стелиян Кунев.

От 11.00 часа пред паметника на Христо Ботев в Морската градина с участието на военнослужещи от ВМС ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя по повод 172-ата годишнина от рождението на поета-революционер.

От 12.30 часа при паметника на Христо Ботев в Приморския парк ще се проведе тържествен ритуал за полагане на венци и цветя по повод 172 години от рождението му.

*** Варна

От 08.30 часа в катедралния храм "Свето Успение Богородично" програмата за Богоявление ще започне с литургия, от 10.00 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий" пред църквата ще се проведе военният ритуал „Водосвет и благославяне на частите и бойните знамена”, в 10.30 часа от там ще се тръгне на шествие до паметника на Христо Ботев на Алеята на възрожденците, където от 10.50 часа ще бъде проведен военен ритуал с полагане на венци и цветя по повод 172 години от рождението на революционера, а от 11.30 часа на Първа буна ще започне Велик Богоявленски водосвет, който ще бъде последван от хвърляне на Христовия кръст във водите на морето.

От 09.00 часа в храм „Св. Цар Борис I“ в район „Аспарухово“ ще бъде отслужена Света литургия, в 11.30 часа литийно шествие ще се отправи към кораба "Академик" (канал Море-езеро), а от 12.10 до 12.30 часа ще бъде отслужен водосвет с освещаване на всемирните води, след ще се проведе ритуал по спасяване на кръста от водите на Черно море.

*** Велико Търново

От 09.00 ч. в катедралния храм „Рождество на Св. Богородица” ще бъде отслужена литургия за Йордановден, след което ще се проведе и тържествен богоявленски водосвет. В 10.30 ч. от катедралата ще тръгне литийно шествие до площад „Цар Асен I”, в което ще се включи и кметът Даниел Панов. Пред крепостта Царевец ще бъдат осветени знамената на НВУ „Васил Левски”, институции, организации и др. В 11.00 ч. шествието ще се отправи към кв. „Асенов”, за да достигне до Владишкия мост, където богоявленският кръст ще бъде пуснат във водите на р. Янтра.

От 16.30 ч. пред паметника на Христо Ботев в центъра на града ще бъде почетена с ритуал по поднасяне на венци и цветя 172-та годишнина от рождението на големия български поет и революционер. В ритуала ще участват курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“.

*** Видин

От 07.30 часа в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ ще започне утринно богослужение, а от 09.00 часа Видинският митрополит Даниил ще отслужи Архиерейска Света Василиева. В 11.00 ч. от храма ще тръгне литийно шествие, което ще премине през площад „Бдинци“ и Крайдунавския парк - до градския плаж при крепостта „Баба Вида“. От 11.30 часа ще бъде отслужен тържествен Богоявленски водосвет на брега на река Дунав и ще се извърши традиционното хвърляне на Светия кръст във водите на реката.

*** Враца

От 10.30 ч., пред паметника на Христо Ботев ще започне отбелязването на 172 години от рождението на поета-революционер с представяне на кратки биографични данни за великия българин. От 16.00 часа в Регионалния исторически музей ще се проведе Ботева вечер с участието на възпитаници на 7 училища от града, както и преподаватели по история. Началото на събитието е от 16:00 часа.

*** Горна Оряховица

От 10.30 часа пред паметника на Христо Ботев в града с поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязана 172-ата годишнина от рождението на поета-революционер.

*** Гоце Делчев

От 07.00 часа в Катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе богослужение за Богоявление. От 09.00 часа света Литургия ще бъде отслужена от Неврокопския митрополит Серафим. От 10.45 часа в храма ще се състои водосвет. От 11.15 часа ще започне литийно шествие, което ще премине по улица „Търговска“ към река Градска. За 11.30 часа са предвидени спускане на кръста във водите на реката, освещаване на водните извори и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Гранично полицейско управление.

*** Казанлък

От 09.30 часа в храм „Св. Пророк Илия“ ще бъде отслужена Света Божествена литургия и Велик водосвет по повод Йордановден. В 10.30 часа от храма ще тръгне Литийно шествие към моста на Стара река, където ще от 11.00 часа ще се състои ритуал по хвърляне на Богоявленския кръст във водите на реката.

*** Калофер

От 07.00 часа в река Тунджа ще се проведе ритуалното мъжко хоро по повод Богоявление, което предшества хвърлянето на светия кръст във водата.

От 11.25 часа в музея на Христо Ботев вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесе цветя пред бюста на поета и революционер и пред паметника на майка му Иванка Ботева по повод 172-та годишнината от рождението на героя. От 11.50 часа на площад „Христо Ботев“ вицепрезидентът ще произнесе слово. Илияна Йотова ще отдаде почит пред паметника на бащата на поета-революционер Ботьо Петков, след което заедно с шествието-поклонение ще се отправи към мемориалния комплекс „Христо Ботев“.

От 11.30 часа с полагане на цветя пред паметника на майката на Христо Ботев – Иванка Ботева, ще започне кулминацията на тържествената програма по повод 172-та годишнина от рождението на поета-революционер. Предвидена е и рецитация на стихотворението „Майце си“. След това събитията ще продължат в Мемориалния комплекс „Христо Ботев“, където ще се състои митинг-поклонение, а след произнасяне на слово за героя ще бъде положен Гирлянд на славата пред неговия паметник. На събитията ще присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Марияна Николова, заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, както и областният управител Дани Каназирева.

*** Карлово

От 08.00 часа в църквите „Св. Николай“ и „Св. Богородица“ ще бъде отслужена празнична Света литургия за Богоявление. От 09.15 часа на пл. „Васил Левски“ ще се проведе церемония по освещаване на бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада и знамената на военно-патриотични организации. От 09.30 часа ще започне шествие от площада до Желязковия мост, където от 09.45 часа ще се състои и ритуал по хвърляне на богоявленския кръст.

От 09.15 часа на площад „Васил Левски“ вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в провеждането на водосвет на бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Тя ще присъства и на ритуала по хвърляне на Богоявленския кръст.

*** Кърджали

От 09.00. ч. в двора на манастир „Свети Йоан Предтеча“ ще се проведе водосвет за благославяне на воинските знамена на Българската армия с участието на генерал-майор Явор Матеев, командир на „Съвместното командване на специалните операции“. От 09.20 ч. ще бъде извършено хвърляне на кръста в река Арда за възрастни, а от 09.30 ч. в басейн в двор на храма ще се проведе същият ритуал за деца до 14 години.

От 09.00 часа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на тържествения Богоявленски ритуал в града. Празничното богослужение ще бъде оглавено от Пловдивския митрополит Николай, който ще благослови бойните знамена. Председателят на парламента ще присъства и на ритуала по изваждане на светия кръст от водите на река Арда.

От 09.15 часа на площад „Васил Левски“ вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в провеждането на водосвет на бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Тя ще присъства и на ритуала по хвърляне на Богоявленския кръст.

*** Ловеч

От 09.00 ч. в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града отбелязването на големия християнски празник Богоявление (Йордановден) ще започне с Василиева света литургия, за 11.00 ч. Са предвидени Великият водосвет и освещаването на воинските знамена на площада пред храма. Традиционното хвърляне на кръста в река Осъм ще се проведе от 11.40 ч. от Богоявленския мост на площад „Екзарх Йосиф I“ до Общината.

*** Пловдив

От 12.00 часа пред катедралния храм „Успение Богородично“ ще се проведе тържествена церемония по освещаване на бойните знамена. От 12.30 часа пред Водната палата ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет от митрополит Николай, а богоявленският кръст ще бъде хвърлен във водите на река Марица.

От 13.15 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина ще бъде чествана 172-та годишнина от рождението на поета-революционер. Ще бъдат положени венци и цветя. В ритуала, организиран от Общината, ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово ще произнесе Стефан Шивачев – директор на Регионалния исторически музей. В церемонията ще участват също народни представители, кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, общински съветници, Командването на Пловдивския гарнизон, представители на общинската администрация, на армията и на Българската православна църква.

*** Поморие

От 08.30 часа в храм „Преображение Господне” ще бъде отслужена празнична света Литургия по повод Богоявление. От 9.00 часа ще започне празнична света Литургия в храм „Свето Рождество Богородично”, а от 10.30 часа ще се проведе литийно шествие от храма до бул. „Яворов” и ритуално хвърляне на кръста на морската алея пред ритуалната зала. От 09.00 часа ще се състои празнична Литургия и в манастир „Свети Георги”, в 11.00 часа ще потегли литийно шествие от манастира до ул. „Морска”, където е предвидено ритуално хвърляне на кръста.

*** Свищов

От 10.30 часа в местността „Паметниците“ ще се проведе традиционното скачане в река Дунав за богоявленския кръст.

*** Смолян

Oт 09.00 часа в храм „Св. Висарион Смоленски” ще бъде отслужена света Литургия от архимандрит Висарион. От 10.30 часа пред храма архиерейският наместник на Смолянската духовна околия ще извърши Богоявленски водосвет и ще освети бойните знамена на 101-ви Алпийски полк. От 11.00 часа при peĸa Чepнa дo Cпopтнaтa зaлa eнopийcĸият cвeщeниĸ Гeopги Aтaнacoв щe oтcлyжи Бoгoявлeнcĸи вoдocвeт и щe xвъpли Kpъcтa зa здpaвe и зa ocвeщaвaнe нa цялaтa пpиpoдa.

От 12.30 часа пред паметника на Христо Ботев на площад „Свобода” с тържество и поднасяне на венци ще бъдат отбелязани 172 години от рождението му.

*** Стара Загора

От 11.00 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в парк „Митрополит Методий Кусев“ ще се проведе тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя по повод 172 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. От 11.20 часа ще премине пешеходен строй от военнослужещи с бойните знамена до Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски“, където от 11.40 часа в градинката северно от храма Старозагорският митрополит Киприан ще извърши Богоявленски водосвет на бойните знамена на всички формирования от Старозагорския гарнизон.

От 12.15 ч. на езерото в парк „Йордан Капсамунов“ ще се състои богоявленски водосвет и хвърляне на Богоявленския кръст.

От 13.00 ч. на езерото на Старозагорски бани ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет с ритуал по хвърляне на кръста.

*** Хасково

От 11.00 часа пред паметника на Христо Ботев в града с поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязана 172-ата годишнина от рождението на поета-революционер.

От 19.00 часа в Драматичен театър „Иван Димов“ Общината организира представяне на спектакъла „Ботев. Страната на убитите поети“ по повод 172 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев.

*** Шумен

От 11.00 часа пред сградата на Общината ще се състои ритуал по освещаване на бойните знамена и светини.

От 12.00 часа на язовир „Шумен“ ще се проведе ритуал по освещаване на водата и спасяване на Богоявленския кръст.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.