• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Ченалова се отведе от делото "Белведере"

Ченалова се отведе от делото "Белведере"

/КРОСС/Съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд днес си е направила отвод от делото за фалита на "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада". Това става ясно от деловодната система на СГС, пише "Правен свят" и очаква информация от съда за мотивите на Ченалова.

Отводът на съдийката, срещу която заради случая започна дисциплинарно производство, е поискан в петък от "Белведере дистрибуция". Пред "Правен свят" Здравка Угринова, съдружник в адвокатското дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", което представлява "Беведере", разясни мотивите, с които са поискали отвод: "Съдия Ченалова демонстрира предубеденост по предмета на делото. Ние сме още в много ранен етап - размяна на книжа, нито са събирани доказателства, нито е изслушана експертиза. С изявлението при изслушването ѝ от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет съдия Ченалова показа, че няма как да е безпристратсна и непредубедена".

Адвокат Угринова посочи, че молбата на "Белведере дистрибуция" не се иска отвод само на Ченалова, но и на целия Софийския градски съд. Причина за това е официалната позиция по казуса с фалита на двете дъщерни на френската "Белведере" дружества, която бе публикувана на сайта на СГС от името на целия съд. Според адвокат Угринова тази позиция показва предубеждение на целия СГС. "Ние сме изразили това в искането си за отвод, ще видим какво ще реши председателката на Софийския градски съд Владимира Янева", каза Угринова.

Адвокатката посочи, че все още не получила препис от документа, с който Ченалова се отвежда от процеса.

Угринова изрази надежда, че сега няма се налага градските съдии да се отвеждат един по един от делото за фалита. "Това ще забави много процеса и не е в интерес нито на молителите, нито на ответника", обясни тя и посочи, че очаква решението на председателката Янева.

Едно от делата, по които имаше масови отводи на съдии, беше това за клевета на бившата председателка на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Тогава, след отказ на магистратите от Софийския районен съд да го гледат, Върховният касационен съд изпрати делото в Пловдивския районен съд. После след масовите отводи на окръжните съдии в Пловдив, делото бе дадено от ВКС на Софийския окръжен съда като втора инстанция.

Преди седмица изпълнителният директор на "Белведере Кепитъл Мениджмънт" Николаос Смирноф и ръководителят вътрешен одит на "Белведере Груп" Етиен Юк си пожелаха казусът да се реши в следващите няколко дни. "Искаме справедливо решение в най-скоро време, за да се даде възможност на компанията да продължи да инвестира в страната. Имаме такова намерение, но тази ситуация поставя пречка в колелото на такова решение и затова си пожелавам Дядо Коледа да ни донесе справедливо решение на този казус", каза тогава Смирноф.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.