• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Уникални кадри от дрон показват, че скъсана защитна дига е наводнила село Черни връх

Уникални кадри от дрон показват, че скъсана защитна дига е наводнила село Черни връх

/КРОСС/ Уникални кадри с дрон, заснети от Флагман.бг, разкриват какво е предизвикало потопа в село Черни връх, Община Камено - едно от селата, което бе буквално удавено от пороя. Щетите са за стотици хиляди левове, а по всичко изглежда, че ще има и две човешки жертви - на баба Стоянка, която все още се издирва, и на съпруга й Димитър, който е в много тежко състояние в болницата и шансовете му да оцелее са нищожни.

Официалната версия е, че дигата на язовира в село Трояново, който се намира на повече от 15 км от Черни връх, е подкопана и оттам водата е тръгнала към другите населени места в Община Камено.

Още вчера обаче местните хора клатеха глави и казваха, че това е невъзможно. Доказват го и днешните кадри на Флагман.бг с дрон. Заснета е местността над Черни връх отвисоко, за да се види откъде е дошла приливната вълна. За всички е ясно, че колкото и да е силен дъждът, той те може сам да предизвика толкова мощна приливна вълна.

Снимките разкриват шокиращи детайли за бедствието. Оказва се, че дигата на т.нар. защитен канал на Черни връх се е скъсала и именно оттам се е отприщила водата, заляла селото. По ирония на съдбата съоръжението, направено преди 3-4 години за десетки хиляди левове, за да пази Черни връх от подобни наводнения, вчера го погуби, коментира изданието.

Поради нечие безумно решение, каналът е бил прокопан с багер, без да се обезопаси по никакъв начин. И съвсем закономерно вчера - при първия по-сериозен дъжд, огромният поток е намерил слабо място, отнесъл е част от дигата и е шурнал към селото.

В дерето на Черни връх в този момент са се вливали и води от местността „Свети Георги". Мощната приливна вълна оттам е тръгнала към най-ниската и уязвима част на селото - вилната зона, където е била къщата на Стоянка и Димитър.

Кадрите показват истинското измерение на бедствието. Къщата на Стоянка и Димитър е била напълно законно изградена, но защо е допуснато да бъде построена в най-ниската част, където се образува водосбор - остава загадка. Освен нея са пострадали още няколко вили, стопански постройки, дотам са достигнали няколко намачкани до неузнаваемост коли, влачени от водата близо километър.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.