• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

България на “няма радиация” не вярва

България на “няма радиация” не вярва

София /КРОСС/ Затворете прозорците, приберете децата, хвърляйте зелената салата от хладилника и не излизайте! Идва облак от Чернобил, който ще излее радиоактивен дъжд над България. "Видях, че по-богатите руснаци в хотелите на Златните грабнаха кърпите от плажа и се затвориха в стаите- пазят се от облака". "Мен пък току-що ме валя, сега какво да правя?" "Властите казват, че няма нищо, но те винаги така казват." Така реагира половин България в четвъртък привечер, когато от Варна дойде слухът, че пожарът край атомната централа в Украйна носи радиация насам. Само минути след варненци из сайтовете се включиха и притеснени пловдивчани и те зазатваряха прозорците. Блокира за кратко страницата на Агенцията за ядрено регулиране, където имаше линк, показващ отчета на украинските монитори. Към 21 часа МВР дори пусна в свое съобщение линковете към данните от Киев в опит да успокои българите. Напразно. В петък сутринта Варна си осъмна със затворени прозорци при ярко слънце.
И всичко това - въпреки че всевъзможни институции обясняваха, че няма повишение на радиационния фон, че пожарът на торфа край Чернобил не може да пренесе тук цезий 137, който ние да погълнем.
В никоя друга държава освен в България нямаше паника за радиоактивен облак от Чернобил, каза Марина Низамска, шеф на аварийния център на Агенцията за ядрено регулиране. Правим интервюто с нея в петък следобед, когато тя е изчела не само данните за радиационния фон, но и новините от съседните на Украйна държави.
Впрочем в четвъртък, когато ни заля паниката от морето, самата Низамска бе в парка с детето си. Явно лъжата при аварията в чернобилската АЕЦ през 1986 г. направи българите абсолютно невярващи в декларациите на институциите, че няма опасност от радиация.
Пожарът в мъртвата зона около атомната централа в Чернобил е пламнал на 29 юни. Гасенето продължи дни.

Каква е истината за Украйна и за България?
Според Низамска земята в района край Чернобил е замърсена още от аварията преди 29 години. В петък там наистина е отчетено и двойно увеличаване на цезий 137 във въздуха.
Облак от пожара не може да стигне до Варна и изобщо до България просто защото няма взрив, категорична е специалистката. Виждали сте пожар, димът от него се стеле ниско. За да се образува радиоактивен облак трябва взривът да изтласка радиоактивните частици на хиляди метри, да не кажа на километри в атмосферата. Така там да се образува облак, който тръгва нанякъде. А в случая няма облак.
Пред "24 часа" Низамска отвори сайта на украинския ядрен регулатор. Към 13,38 ч радиоактивният фон на мястото на пожара показваше стойности от 0,13 микросиверта на час. За сравнение - на таблото на самата агенция за ядрено регулиране в София стойностите бяха 0,12. Пожарът е в самият край на забранената зона, показва Низамска.
В самата чернобилска АЕЦ в петък стойностите бяха 2 микросиверта, което е 10 пъти над нормата, но е така от времето след тежката авария, казва шефката на българския авариен център. В зоната, замърсена от радиоактивност около Чернобил мерят гама фонът 39 станции. Данните от тях се публикуват на сайта на украинската агенция.
Тя отваря и сайта на българската агенция, за да покаже, че в София мерят радиоактивност 16 станции, в страната са над 400. Никъде няма отклонения от естествения радиоактивен фон.
Вицепремиерът Румяна Бъчварова обеща в парламента, че: "Следим обстановката и в момента, в който се появи съмнение за опасност, хората ще бъдат уведомени."
Нека българите да се чувстват спокойни за момента. Екоминистърката Ивелина Василева каза пред журналисти, че опасност от радиация за страната ни няма. Но хората продължават да мерят.

Радиацията във Варна е по-ниска от Виена

Във Варна се правят извънредни измервания на радиационния гама-фон от областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". В 12 часа на обяд в петък единият уред отчете между 0,06 и 0,08 микросиверта за час. Другият дозиметър на Пожарната отчете 0,032 микросиверта. В същото време български бизнесмен съобщи от Виена, че е измерил с личния си гайгеров брояч стойност от 0,12-0,14.
В Пловдив последните замервания за радиация показват 0,25 милирентген часа (равно е на 0,25 микросиверта), оповести Георги Маринов от Гражданска защита към общината. Нормата е от 0,06 до 0,40 милирентген часа. "Няма основание за безпокойство", заяви и зам.-кметът Александър Държиков.

Важни хора във Варна в дъното на слуховете за радиационен дъжд

Информацията тръгна от изток и се разпространи по-бързо от ядрен облак

Държавни служители и военни бяха цитирани вчера във Варна като автори на слуха за радиационен дъжд от Чернобил. За очакваното бедствие бяха информирани и заемащи важни длъжности в основни партии като ГЕРБ и БСП. Обадиха ни се, вече знаем, казаха по телефона те.
Слуховете тръгнаха към 19 ч в четвъртък. Варненски сайт пък съобщи, че облакът ще мине точно след 21 ч над града. В същото време се оказа, че всички кабелни оператори са изключили руските канали, от които хората искаха да се информират дали има радиоактивна опасност над Черно море. Информация нямаше и в руските сайтове. Мнозина звъняха на роднини в чужбина, които веднага почнаха да търсят в нета, но не откриха за облака. Според метеоролозите във Варна облакът от Чернобил се носи на юг и по-скоро към Черно море. Засега Варна остава доста далече от него, казаха те. В момента в Украйна в много райони вали дъжд, а вятърът е северен, с леко обръщане към северозапад, успокояваха те. Справка в метеосайтовете показа, че в събота и неделя над Варна ще вали, а ще духа вятър от север. Към 20,30 ч МВР пусна съобщение, че обстановката е нормална.
Към обяд над града надвиснаха черни облаци и излезе силен вятър от север със скорост 6,2 м/сек. По научните норми обаче той се води умерен. Днес силата му ще нарасне на 6,8 метра в секунда, а в неделя ще отслабне.

Пожарът край аеца не е потушен четвърти ден

Горският пожар около атомната централа в Чернобил не е потушен вече четвърто денонощие, съобщи пресцентърът на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна.
На четири места в 30-километровата "мъртва зона" тлеят торфища. Ликвидирани са 6 огнища на горящ торф, но на други четири места горенето продължава. В потушаването на пожара участват над 150 пожарникари.
Ситуацията е под контрол, твърдят украинските власти. Мониторингът на радиационната обстановка остава засилен. "Продъжаваме да следим нивата на радиация и сме в готовност да минимизираме последствията от пожара. Възможно е разпространение на опасни въздушни маси, съдържащи радиоактивни вещества на територията на Руската федерация", се казва в съобщение на държавната служба за извънредни ситуации.
През целия петък радиационната обстановка остана стабилна, не е регистрирано повишение на нормалното ниво опасни вещества в местността.
Горският пожар обхвана голяма част от зоната около унищожената атомна централа в Чернобил, съобщиха украинските власти в сряда. Той избухна в понеделник вечерта. "В пробите, взети от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на цезий 137, което превишава двойно допустимата доза", съобщи в сряда украинската служба по ядрено регулиране.
В средата на седмицита бе съобщено, че пожарът е овладян, но после стана ясно, че до петък все още тлее. Огънят е засегнал около 130 хектара и в небето се стеле облак дим. На много места в страната в четвъртък валя дъжд, който предизвика паника сред населението. Огънят избухнал извън 30-километровата зона около централата, до която не се допускат хора заради наличие на радиация след аварията през 1986 г. Тлеещите торфове обаче са се разпространили в рамките на зоната. Това е вторият голям горски пожар край АЕЦ "Чернобил" в последните три месеца. В края на април там се запали голяма площ от около 400 хектара.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

БОГОМИЛ АВРАМОВ-ХЕМИ

ДОБРЕ Е - СВОЕВРЕМЕННО ДА СЕ ИЗВЕСТЯВА - ПО: 01. КМЕТСТВАТА НА ВАРНА-ГРАД; 02. ПРИСТАНИЩА, МАРИНИ И ПЛАЖОВИ ИВИЦИ. БЛАГОДАРИМ ВИ.

19.01.2020 19:12:32

Анонимен

Имаш право,всичките лъжат

05.07.2015 13:22:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.