• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Депутатите бламираха реформата на Христо Иванов

Депутатите бламираха реформата на Христо Иванов

/КРОСС/Депутатите бламираха реформата на Христо Иванов.

„Текстът, който дава възможност НС да изслушва доклади на главния прокурор, който събра 160 гласа „за", на практика не бе приет, а отхвърлен", обясни валери Жаблянов от БСП. Четин Казак от ДПС потвърди и подчерта, че твърдението на председателя на парламента Цецка Цачева за ново гледане на текта след два до пет месеца се отнася замо за първо четене на промени в Конституцията.

Юристът Явор Нотев също обясни, че всеки текст, който не събере 180 гласа, отпада и няма как да се гледа отново.

Заради упорството на Радан Кънев и компания бе направен опит да се подбутнат промени между първо и второ четене на измененията в Конституцията. При първото гледане бе постигнат т.нар. „Исторически компромис" и заради това проектът тръгна по „бързата писта", информира Епицентър.бг.

Сега се прави опит част от текстовете да продължат да вървят по нея, а спорните да тръгнат по бавната (става въпрос за промени, които не могат да съберат ¾ от гласовете и се приемат с 2/3 от тях). „това е правен абсурд", категоричен бе лидерът на БСП Михаил миков.

„Това е като да започнеш да играеш футбол и през второто полувреме да кажеш, че играта става волейбол", обясни и съпартиецът му Валепи Жаблянов. Според юристите на БСП и ДПС единстеният начан да минат промените в конституцията е Радан Кънев и Христо Иванов да се откажат от вкараните между първо и второ четене идеи от отхвърления първоначален проект на правосъдния министър. Една от тях е създаването на възможност НС да контролира главния прокурор.

Гласуването за почна със скандали и високо напрежение. Причина бе предложението на Радан Кънев и депутати от партията му, с което се прави отчаян опит за връщане към една от началните идеи на правосъдния министър Христо Иванов - главният прокурор да бъде задължаван да представя доклади за дейността си по искане на депутатите. Текстът е вкаран между първо и второ четене.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че подобна промяна може да бъде извършена само от ВНС. „Призоваваме президентът на републиката да започне консултации за свикване на ВНС, което да гласува ликвидацията си поиска свикването на Велико народно събрание, което да заседава кратко и да реши само един въпрос - отмяната на института на Великото народно събрание", заяви от парламентарната трибуна Местан.

Местан остро се противопостави на това твърдение на реформаторите, тъй като независимостта на магистратите, независимо дали са съдии или прокурори, е равнопоставена според българската конституция, създадена от 7-то ВНС през 1991 г.

Лидерът на ДПС призова президента веднага да започне консултации с политическите сили за свикване на Велико народно събрание. И подчерта, че искането на реформаторите няма да се впише в сега действащата конституция, но ДПС няма да ѝ се противопостави, макар да е единствената партия, която целокупно не е подписала конституцията, приета през 1991 г.

Народните представители отхвърлиха предложенията на Реформаторския блок главният прокурор да се отчита пред парламента.
На първо четене "за" промените гласуваха 184 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ, ДПС и даже "Атака".

Най-спорният момент е какво да бъде съотношението между прокурорската и политическата квота в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). На първо четене бе прието, че това съотношение ще е 6:6 и прокурорите няма да имат мнозинство. На второ четене във временната комисия обаче бе гласувано, че съотношението ще е 6:5 в полза на прокурорите.

Ако прокурорите получат мнозинство в прокурорската колегия, за което ГЕРБ и АБВ настояват и е твърде вероятно да бъде гласувано, това ще е сериозен удар за Реформаторския блок. Договарянето на съотношението 6:6 бе активът на реформаторите от сделката около "историческия компромис".
Какво ще се случи при този сценарий? Ще напусне ли РБ управлението на Борисов, ако парламентът не приеме тяхното искане? Или ще се примирят в името на оставането на власт ? И ще хвъпли ли днес оставката си правосъдният министър Христо Иванов, както обеща, ако неговите промени бъдат отхвълени от парламентарната зала. В Реформаторския блок очакват неговото оттегляне, ако идеите му не срещнат подкрепа. Част от депутатите в ДСБ са се примирили, че няма да получат мнозинство в парламента за исканите промени в конституцията. Радан Кънев обаче оказва натискт върху тях - настоява за агресивен тон при водене на дебатите с цел да бъде ударен както главния прокурор Сотир Цацаров,така и премиера Борисов .

В схемата на костовистите е дори оказване на рекет върху премиера - оставка на правосъдния министър Христо Иванов срещу исканите от него да промени в конституцията. Ген Атанасов продължава да обвързва оставането на Христо Ивановр в кабинета с оставането на ДСБ във власта.

За оставката на Христо Иванов вече призоваха и хората на Меглена Кунева, а наскоро проф. Даниел Вълчев (ДБГ) иронично подметна, че "партията му ще си направи харакири, ако Иванов подаде оставка". Съществува и друго съмнение - дали СДС ще гласува за промените.

Още в началото на парламентарното заседание Радан Кънев обяви,че дебатът днес ще е най-важният за българския парламент след 1999 г., когато депутатите дадоха въздушен коридор на НАТО.
Искането на реформаторите обаче думата „изисква" да влезе като промяна и така да стане, че Народното събрание да може да изисква отчет от прокуратурата предизвика бурна реакция она Михаил Миков, който скочи срещу Радан Кънев и от трибуната на парламента припомни на всички корупционите години, в които управляваше Иван Костов. Миков не пропусна да подчертая, че Кънев е наместника на Костов днес в политиката.

„Костов докара преди години тук главния прокурор, по онова време Филчев, който крещеше, че мафията е тук отдясно", каза от трибуната Миков. Малко преди това той се обърна към Радан Кънев, за да му предаде уроци по право. „По никакъв начин не мога да приема че съдебната и изпълнителната, и законодателната власт не реализират наказателна политика. Няма общо европейско устройство на съдебната власт, има само общи приказки и това е потвърдено многократно. Тази дискусия върви от 30 години в Европа, но вие явно не го знаете", допълни Миков.

Пропадна първото искане на РБ - за принудително викане в парламента на главния прокурор
Така първото допълнително предложение на реформаторите за промени в конституцията, според които главният прокурор трябва да бъде викан принудително в парламента, за да докладва по искане на депутатите по конкретни теми падна. Дори предложението на комисията не мина, тъй като събра едва 160 гласа, което означава, че ще се гледа отново не по-рано от 2 и не по-късно от 6 месеца
.ДПС се въздържа от гласуването, а преди това лидерът им Лютвии Местан предупреди, че макар да подкрепят идеята главният прокурор да докладва по искане на депутатите в парламента, това ще бъде отхвърлено от Конституционния съд, тъй като може да се направи от само от Велико народно събрание. И затова поиска свикването му.

Събирането на 160 гласа, за да продължи процедурата по конституционната поправка, в парламента е доста проблематично. ГЕРБ (84), Реформаторският блок (23) и Патриотичният фронт (18) са най-твърдите привърженици на промените в Конституцията. Техните гласове обаче са общо 125. Дори ако бъдат подкрепени от БДЦ (14), гласовете ще станат 139. Ако "Атака" (11), подобно на първото четене изненадаващо подкрепи отново промените, то гласовете стават 150. Независимите депутати са 5 и ако всички те гласуват "за", то мнозинството ще е 155.
Засега изчисленията показват, че искната от Христо Иванов промяната в Конституцията няма как да се случи без гласовете или на БСП (38), или на АБВ (11), или на ДПС (36). На първо четене единствено ДПС от тези партии подкрепи промените. Ако движението отново гласува "за", това значително ще улесни задачата до достигането на 160 депутати. В ДПС обаче са категорични противници на идеята прокурорите да нямат мнозинство в своята колегия.

Друг важен текст е за това дали гласуването във ВСС ще продължи да бъде тайно. На първо четене бе прието, че то си остава тайно, но за второ четене има предложение гласуването да е явно. В комисията това предложение не мина.

От Реформаторския блок внесоха много предложения, които засягат прокуратурата - намаляване на мандата на главния прокурор, както и на шефовете на върховните съдилища, създаване на зам.-главен прокурор, който да е независим от главния и да разследва престъпления, свързани с корупция по високите етажи на властта и т.н. Тези предложения обаче бяха отхвърлени с мотива, че излизат извън обхвата на приетите на първо четене текстове. Вероятно това ще се случи и днес в залата, допълва Епицентър.бг.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Дали 3 вълка, които отстреля Местан, не са символ за отпадане от коалицията на ДСБ, НФСБ и ВМРО ?!

09.12.2015 11:16:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.