• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

АБВ няма да подкрепи промените в Конституцията

АБВ няма да подкрепи промените в Конституцията

/КРОСС/АБВ няма да подкрепи на първо четене промените в Конституцията и така приемането им окончателно се отлага за след два месеца най-рано. АБВ повече няма да гласува доверие в аванс, заяви на пресконференция лидерът на партията Георги Първанов.

Ако промените в конституцията не съберат 180 гласа в Народното събрание на първо четене, проектът може да бъде гледан на второ четене не по-рано от два и не по-късно от пет месеца след това.

Първанов критикува остро начина на вземането на решения в управляващото мнозинство и най-вече това, че не се водят предварителни разговори за постигане на съгласие по важните въпроси като този с антикорупционния закон.

Той напомни, че АБВ е осигурила не само един подпис в знак на съгласие за промяна на основния закон, а цели три. Но това не означава, че ще гласува "за" на първо четене, защото по думите му те остават на позицията "срещу" разпределението на политическата и магистратската квота в двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) - съдебна и прокурорска.

С разделянето шест на шест в прокурорската квота се дава възможност на политиците да блокират работата на прокуратата. Ако това е реформата, и нещото, което иска Европа, нека Брюксел излезе и да го каже, настоя Първанов. Той посочи, че на второ четене АБВ ще подкрепи разделянето на ВСС на две колегии и засилването на правомощията на инспектората, но не и квотното разпределение в колегиите.

Не сме поемали ангажимент в споразуминето си с ГЕРБ някой да мачка прокуратурата с политическо менгеме, заяви той.

Според Първанов зад промените в Конституцията прозира желанието на определена политическа сила да овладее последната крепост - прокуратурата. И като овладее антикорупционното звено, прави големия си шлем, допълни той.

Първанов критикува и антикорупционния закон на Меглена Кунева, който вчера беше отхвърлен на първо четене, защото с него се създавал едноличен орган и се отваря възможността за доноси.

По думите му, ако този закон бъде приет в този си вид, ще се отворят хиляди бюра за професионални доноси, а антикорупционният орган ще се затлачи от хиляди сигнали и нищо няма да свърши.

Председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов коментира, че законът трябва да се поправи и да стане ефективен, да се премахнат "тези обтекаеми текстове" и "този независим в кавички орган".

От АБВ настояха за сериозни и задълбочени разговори с коалиционните партьнори за новия антикорупционен закон, подобно на поведението на вицепремиера Ивмайло Калфин за пенсионната реформа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Кажи се бе бандит

Какво стана когато Местан отиваше при Първанов в Бояна и го закараха по "погрешка" при Борисов? Оттогава започна промяната и ориентацията на ДПС към Тиквата и ГЕРБ и загърбиха БСП. Гоце, и ти си вътре в този мръсен сценарий на заробването на България. При това за пореден път демонстрираш предателската си същност.

04.09.2015 18:15:55

Иванов

Няма, няма пък после има! Така беше и с дълга от 16 милиарда. Явно нещо трябва да се спазари. Отврат!

04.09.2015 17:45:28

Анонимен

Тоя Гоце досега не е предал само...Всъщност няма такова нещо.

04.09.2015 15:06:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.