• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Промените в законопроекта за банките минаха на второ четене в комисия

Промените в законопроекта за банките минаха на второ четене в комисия

София /КРОСС/ С гласовете на БСП и ДПС правната комисия одобри на второ четене поправките в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор за разпространяване на невярна информация за състоянието на банките. Промените бяха предложени от Йордан Цонев (ДПС) по идея на БНБ след атаката срещу Първа инвестиционна банка в края на юни. В първоначалния си вариант те предвиждаха от 2 до 5 години затвор за разпространяване на "заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението". Законопроектът мина на първо четене в пленарна зала с одобрението на ГЕРБ и ДПС, а след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се извини за гласуването и обеща партията му да не стъпи повече в пленарна зала и да не гласува на второ четене. Като оправдание за "грешката" Борисов посочи, че бил в Брюксел и депутатите му били подведени.
Между приетия на първо четене и сегашния вариант има промени. Така в одобрения на второ четене текст в комисията отпадна израза "внасяне на смут и страх в населението". При окончателно одобрения вариант се посочва израза "вредни последици".
Одобреният на второ четене текст, с изключение на наказанията, беше предложен от Янаки Стоилов и група народни представители. Председателят на правната комисия Четин Казак отбеляза значителните разлики и подчерта, че така всички основания за критики и опасения от прекалено широко тълкуване или прекалено широко възможно прилагане на този нов наказателен състав отпадат. "Съставът е изцяло променен, той е коригиран, редактиран във вид, в който да не позволи злоупотреба, да не позволи каквато и да е цензура или пък тенденциозно широко тълкувание и употребата му за цели извън тези, които би следвало да бъдат от обществена полза за постигането на превантивния характер и превантивната цел на този наказателен състав", каза Казак.
В текста, приет на второ четене от Правната комисия, се предвижда и наказателна отговорност за длъжностно лице. Така за длъжностно лице, което не представи информация или предоставя невярна такава и са настъпили значителни вредни последици или е получена значителна имотна облага наказанието стига от 7 до 10 години. По-висока е и глобата от 20 000 до 50 000 лева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.