• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Д-р Елеонора Лилова участва в световен форум за ранно детско развитие в Чили

Д-р Елеонора Лилова участва в световен форум за ранно детско развитие в Чили

/КРОСС/ Международна конференция на тема “Политиката на Чили в областта на ранно детско развитие – Опитът на “Чили расте с теб“ се провежда в гр. Сантяго де Чили. В нея участват представители на осем държави – България, Буркина Фасо, Кот д’Ивоар, Гватемала, Никарагуа, Нигер, Палестина и Румъния. Част от българската делегация е и председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.

Създаването на програмата “Чили расте с теб“ (CHCC) е инициирано от правителството на Чили през 2006 г. Целта на документа е да създаде система за интегрална защита на ранното детство и да помогне всяко дете да достигне своя максимален потенциал за развитие. Прилагането му в практиката стартира в началото на 2007 г. и се превръща в приоритетна държавна политика.

От 2009 г. това е едно от направленията на междусекторната система за социална защита в Чили. Координацията по прилагането му се осъществява от Министерството на социалното развитие в тясно сътрудничество с Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и обществени организации. Реализира се във всички общините чрез местните клонове на “Чили расте с теб“, където активно участват институциите и службите, които предлагат услуги и помощи на децата и техните семейства.

През 2016 година Световната банка представи и даде началото на глобалната инициатива “Investing in еarly years“ („Инвестиране в ранното детство“). Чрез нея се разширява дейността на банката в тази изключително важна  област и се подкрепят дейности, насочени към засилване на междусекторните инвестиции с цел “достигането на максималния потенциал на децата”, в три направления: „Здрави и добре нахранени деца, особено през първите 1000 дни“; „Деца, които получават ранно стимулиране и възможности за обучение“; „Деца, за които се полагат грижи и се предпазват от стрес“.

 В рамките на глобалната инициатива и в отговор на интереса на страните от всички региони на света да се запознаят с опита на „Чили расте с теб“, Japan Trust Fund реализира проект за документиране на 10-годишната дейност на програмата, със специален акцент върху извлечените поуки. По този начин се допринася за обсъждането на мерките, които много страни са предприели, за да подобрят своите политики в областта на ранното детско развитие. В рамките на проекта се провежда и международната конференция “Политиката на Чили в областта на ранно детско развитие – Опитът на “Чили расте с теб“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.