• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Откъде накъде

Откъде накъде

/КРОСС/ Държавните служители искат 20 на сто увеличение на заплатите си с поне 150 лева отгоре върху всяко възнаграждение и същия ръст на единните разходни стандарти за социално осигуряване и подпомагане. Това им искане срещна разбиране у синдикалистите от КНСБ. Увеличението се иска за де що се сетите министерства, за агенции като примерно по военновременни запаси, електронно управление, технически операции, борба с градушките, пожарите, ДАНС, земеделието и горите и т.н. В бюджета, оказва се, липсват и средства за квалификация и преквалификация, отделени са само за заплати и за облекло.

20% увеличение на заплатите на чиновниците - като прочете това, човек веднага ще настръхне: откъде накъде? Някога чиновниците бяха 10 пъти по-малко, а населението бе 9 милиона. Днес сме паднали под 7 милиона, а армията на чиновниците наброява 400 000. Тези на шефските места - твърде добре платени. Според статистиката, за първото тримесечие на 2010 г. в дейност "Държавно управление" работят 115 343 души, наети по трудово и служебно правоотношение (без военнослужещите).

От тях държавни служители са 39 555 души, а 75 788 са наети по трудово правоотношение към държавната администрация. Пак според статистиката, през 2013 г. държавните чиновници в България са 2,5 пъти повече от чиновниците в САЩ.
Сега предлаганото увеличение ще глътне 505 милиона от бюджета за догодина, 253 милиона са само за МВР. Никой няма да възроптае срещу искането за увеличаване на парите за заетите в социални грижи, за училищното здравеопазване, за медицинските специалисти в държавни болници и заети със специализирани процедури, учителите...

И тук съвсем закономерно идва настояването на КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването бюджетът на МЗ в "Разходи за персонал" за 2019 г. да бъде увеличен с 49,4 млн. лв. спрямо сега действащия. Това допълнително финансиране ще даде възможност за 14 165 работещи да бъдат достигнати минималните договорености в колективния трудов договор. За да останат поне лекари и сестри в България при окаяното състояние на здравеопазването ни. Но виж, когато се дават допълнително пари топтан за гонене на Михаля на фона на всеселенското обедняване на домакинствата у нас и с издръжка на живота, която застрашава самия им живот, с нови цени на ток, парно, вода, горива, храна, сравненията са повече от очевидни и даже вбесяващи.

Хората работят, за да им се плаща. Тази логика не може да важи само за отделни сектори и администрации, тя важи за доходите на всички, които живеят в тази държава, които пълнят от труда си хазната, от която управниците вземат и дават като майка за едни и мащеха за други. Мащеха за онези, които не бъркат в кацата с меда, не скланят главица пред силните на деня, не членуват в партията им, не аплодират несъществуващите им победи и целите на вождизма им.

А огромната държавна администрация с допълващите се ненужни и безотговорни функции само рискува да затрие и малкото останало у българина доверие в държавата.
А пропо - новина от вчера - Цветан Цветанов замина за една седмица в САЩ, ще участва на форум на мозъчните тръстове във Вашингтон. Форумът е трансатлантически.

Коментар на Ева Костова вестинк Дума брой 131 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

При 3 милиона работоспособно население 1 милион държавни търтеи са прекалено много. Трябва да се реже до месо, за да се постигнат добри резултати !

11.07.2018 12:52:54

Анонимен

Може да има 20% увеличение на заплатите при пропорционално съкращаване на държавните служители 50%. Останалото е допълнително заробване на всички работещи в частния сектор да издържат държавните лентяи по кабинетите им.

11.07.2018 12:51:17

Анонимен

Колко от държавните служители са герберски мишоци и колко непартийни ? Интересна статистика ще бъде !

10.07.2018 15:53:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.