• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Ново поколение чипове подобрява смартфоните

Ново поколение чипове подобрява смартфоните

/КРОСС/ С мартфоните скоро ще станат още по-мощни и по-пестеливи откъм енергия. Това ще стане възможно още следващата година с навлизането на новото поколение чипове, съобщава CNET.Samsung вече започва работа по преминаване към производство с 5nm технология. Това означава, че транзисторите в чиповете ще са едва 5 нанометра от сегашните 7nm.

Подобна компактна технология позволява разполагането на около 2000 транзистора един до друг на площ с широчината колкото човешки косъм. А това означава, че в чипове със сегашните размери ще може да се сложат още повече транзистори.Резултатът ще се изрази в още по-мощни процесори, които освен това харчат по-малко електричество. Samsung изчислява, че това ще позволи създаване на чипове, които са 10% по-мощни или харчат с 20% по-малко енергия, а броят на транзисторите може да се увеличи с 25%.

Освен това Samsung произвежда чипове и за други компании, например Qualcomm. Те също ще могат да се възполззват от новия производствен процес за своите чипове. Samsung вече е започнала производството на тестови чипове, като очаква през втората половина на 2020 г. да премине към масово производство. Ако няма промени в графика, това означава, че още следващото поколение на смартфоните от висок клас на Samsung ще може да се възползва от новите чипове.

Конкурентът на Samsung в този сектор, TSMC, също напредва по работата със своите 5nm чипове и вече произвежда прототипи. Компанията изчислява, че нейната технология дори ще увеличи производителността с 15%. Компанията не посочва каква ще икономията на енергия, защото е предпочела да се насочи главно към производителността. Освен това казва, че ще увеличи броя на транзистори с 80%. Тези чипове също може да се очакват догодина.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.