• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Росен Желязков: Създаването на търговски коридор в Черноморския регион е предизвикателство пред страните членки на ОЧИС

Росен Желязков: Създаването на търговски коридор в Черноморския регион е предизвикателство пред страните членки на ОЧИС

/КРОСС/ Създаването на ефективен търговски коридор в региона е основното предизвикателство пред Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), което може да стане само със съвместните усилия на всички страни членки. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията при откриването на неформалната среща на министрите на транспорта от държавите членки на организацията.

Събитието се председателства от България и бе организирано съвместно с генералния секретар на ОЧИС Н. Пр. Майкъл Христидис в рамките на Международния транспортен форум (ITF), който се провежда в Лайпциг в периода 22-24 май. По покана на министър Желязков в срещата участваха още генералният секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU) Умберто де Прето и генералният секретар на Международния транспортен форум (ITF) Йонг Ким.

Заседанието на представителите от страните на ОЧИС е част от програмата на срещата на върха на министрите на транспорта, известна още като „Давос на транспорта". В него участват повече от 1000 делегати от над 70 държави и около 40 министри, които ще обсъдят транспортната свързаност и регионалната интеграция.

Министър Желязков отбеляза, че за да се постигне оптимално ниво на интеграция на транспортните мрежи е необходимо паралелно с развитието на регионалната транспортна инфраструктура да бъде обърнато специално внимание на международните проекти в рамките на трансевропейската мрежа и евро-азиатските коридори на териториите на държавите членки на ОЧИС.

„Устойчива мобилност и висока ефективност може да бъде постигната единствено ако усилията се насочат към преодоляване на ключовите предизвикателства, пред които е изправен секторът. Това са модернизацията на инфраструктурата, въвеждането на интелигентни транспортни системи, подобряването на конкурентоспособността на транспортните предприятия и намаляването на въздействието върху околната среда" добави още Росен Желязков.

В разговор с Умберто де Прето, министър Желязков заяви, че България разчита на подкрепа от Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU) за подобряване на законодателните предложения по Пакета за мобилност I в търсене на по-справедливо решение за транспортния бизнес в периферните държави членки по време на триалозите във втората половина на годината.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.