• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Агенцията по храните призовава да не се гледат прасета в задните дворове

Агенцията по храните призовава да не се гледат прасета в задните дворове

/КРОСС/ Днес изтичат европейските ограничения, наложени на България заради чумата по дребните преживни животни. Д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете пред БНР, че са унищожени 2800 животни в стадата, в които е доказано заболяването.

„Това са стадата, в които е доказано заболяването. Там са унищожени животните, които са били положителни за заболяването, и контактни с тях - всички животни, които са отглеждани в тези ферми. Нямаме нови огнища след това време, освен тези, които са доказани. Надзорът който проведохме в тези три области, показва, че има наличие на животни, които имат антителата. Това е на практика ситуацията".

Заради отказа на собствениците на ферма в Болярово да допуснат ветеринарните власти да ликвидират огнището, се отлага процедурата по възстановяване на статута ни на страна свободна от чума, допълни Чобанов в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

„Възстановяването на статуса на държавата става шест месеца след унищожаването на последното болно или контактно животно. Тоест, шест месеца изтекоха, но не сме още в ситуацията да имаме претенции да се възстанови статутът. Надяваме се на една по-благоприятна ситуация, за което сме в постоянна комуникация с Европейската комисия. Разговорите с ЕК и обсъждането на мерките, които са необходими в тази територия, вече вървят, така че се надявам следващия месец да стане ясно".

В момента текат „интензивни преговори за износ в трета държава", но изискването ѝ е да се докаже липсата на заболяване. Това налага допълнително изследване на животните за износ, допълни той Чобанов.


Според д-р Георги Чобанов следващата година ще е по-тежка по отношение на африканската чума по свинете.

„Хубаво е, че я позабравихме малко, защото все пак са дни за празници, но те ще свършат и през януари месец ще си спомням за тази чума. Появиха се няколко огнища миналата година и при домашни, и при диви свине. Надяваме се хората вече да са запознати. Следващата година очакваме доста по-тежка ситуация, особено по отношение на дивите свине. Надяваме се хората да възпрепятстват разпространението, особено „прескачането" на заболяването между дивата и домашната популация.

Тежката ситуация тепърва започва. Лятото приканвахме хората, които отглеждат прасета в задните дворове, да ги изколят по-навреме. Тогава те протестираха, че е топло времето. Сега е точно времето за клане на прасетата. Имам още един призив към тях - ако може следващата година да пропуснат отглеждане на прасета в задните дворове, защото ситуацията ще е доста напрегната. Не можем да кажем къде ще бъде следващото огнище при домашните прасета.

Има достатъчно свинско месо в магазинната мрежа, а и цената му, на този етап, е доста добра, така че, по възможност, да не гледат прасета следващата година, за да не създават и на себе си неприятни емоции", допълни Георги Чобанов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А виното как ще го сърбаш на голо. Без мезе пиенето е отрова.

28.12.2018 22:53:09

Анонимен

Ако нямаш прасе, става безсмислена и кацата със зеле.

28.12.2018 22:40:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.