• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Бокова призова за глобална мобилизация за утвърждаване на човешките права

Бокова призова за глобална мобилизация за утвърждаване на човешките права

/КРОСС/В обръщение към участниците в 31-вата сесия на Съвета по правата на човека и по повод 10-годишния му юбилей, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова очерта напредъка и предизвикателствата пред утвърждаването на човешките права.

„Правата на човека са от съществено значение за човешкото достойнство. Те са двигател на развитието, допринасят за социалното сближаване и вярата в бъдещето", заяви тя, като подчерта взаимовръзката между правата на човека, развитието, мира и сигурността, които са в основата на 17-те глобални цели за устойчиво развитие; и наблегна на новата възможност за постигане на всеобщо зачитане на човешките права чрез реализирането на Програмата 2030.

Много са предизвикателствата, които остават: „Ние сме свидетели на атаки срещу образованието, срещу училищата; заплахи за свободата на изразяване и убийства на журналисти", каза тя и допълни: „За мен ситуацията в Ирак и в Сирия е „културно прочистване", където и когато умишленото унищожаване на културното наследство се съчетава с преследването на лица въз основа на тяхната етническа или религиозна принадлежност."

Г-жа Бокова призова за „колективна мобилизация в подкрепа правата на човека" и потвърди ангажимента на ЮНЕСКО за глобално гражданско образование и достъп до качествено обучение, особено за най-уязвимите групи на обществото, включително момичета и жени; за свободата на изразяване и на пресата, както и за опазване на застрашеното културно наследство и многообразие.

След заседанието на Съвета по правата на човека Ирина Бокова се срещна със Ставрос Ламбринидис, специален представител на ЕС по правата на човека, за да проучи новите възможности за обединяване на силите с ЕС за насърчаване правата на човека, включително чрез глобално гражданско образование. Тя се срещна също така и с Мирослав Лайчак, вицепремиер и министър на външните работи и европейските въпроси на Република Словакия, за да обсъдят сътрудничеството между ЮНЕСКО и Словашката република, в светлината на предстоящото посещение на генералния директор на страната.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.