• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Съд гласува човешки права на маймуна

Съд гласува човешки права на маймуна

/КРОСС/Арежвнтински съд обмисля да гласува човешки права на маймуните. Според латиноамериканските магистрати орангутаните трябва да имат право на свобода. Причина за изненадващия съдебен казус е Сандра - орангутан, който живее вече 20 години в клетка в зоопарка в Буенос Айрес. Защитникът на животинчето е успял да убеди съда, че Сандра страда и тя ше бъде преместена в резерват в съседна Бразили.

Зоопаркът има 10 дни да обжалва решението. За човешки права на маймуната претендираха юристи от аржентинската Асоциация на професионалните адвокати, които настояха тя да бъде свобода и да получи шанс за живот в естествената й среда.

Сандра е родена в Германия през 1984 г., 10 години по-късно била преместена в настоящия си дом в Аржентина. Маймунката както хиляди други прекарва живота си зад решетки. Тя се опитва да избягва човешкото присъствие, тъй като в природата на този вид маймуни е да бъдат самотници. Те не са особено социални създания.

Орангутаните са човекоподобни маймуни, смятани за едни от близките родственици на човека. Името им произлиза от малайски език orang hutan, което означава "горски човек".

Някои видове орангутани са заплашени от изчезване и са включени в международната червена книга. Основната причина за това е унищожаването на местата им за обитаване.

Създаването на национални паркове, не може да компенсира изсичането на горите, което продължава да се извършва нелегално. Друга сериозна заплаха се явява бракониерският лов на малки орангутанчета за нелегална търговия. Това обикновено води до убийството на майката, понеже тя не дава своето дете.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.