• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Владимир Чуков: България трябва да очертае какво означава "радикален ислям"

Владимир Чуков: България трябва да очертае какво означава "радикален ислям"

/КРОСС/ Профилът на извършителя на атентата в "Шарли Ебдо" от 2015 г., на атентата в Париж в края на същата година и на атентата в Ница е един и същ. Сходен е и профилът на атентатора от Страсбург. Това е част от френското гето, което е неконтролируемо. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ арабистът проф. Владимир Чуков. Нападателят от Страсбург има "впечатляваща" криминална биография - 27 произнесени присъди, 67 привиквания в полицията и 5 години от 29, които е излежал в затвора - във френски и в немски затвори. Остава неясно къде се е случила неговата радикализация, допълни Чуков.

В отговор на въпрос какво кара тези хора да се радикализират, Чуков коментира, че от гетото може да се очаква всичко: "Той се чувства недооценен, маргинализиран. Неговите доходи идват от обири. Специализирал е в банкови обири".

Нападателят е бил част от списъка за наблюдение на хора, склонни към терористични действия, но на ниско ниво и не е бил наблюдаван от френските служби. Той е бил специалист по обири и до този момент не е имал джихадистки прояви. Проф. Владимир Чуков каза още: Носителите на картончетата с "S" са общо 26 000, а 10% от тях са от Страсбург. Френските джихадисти, контингент от 1500 души, които са отишли в Сирия и Ирак, от които някои са се завърнали, 50 човека са от Страсбург. Това е заради местоположението на Страсбург.

До този момент надделява мнението, че мотивацията не е терористична, но поведението е на терорист, каза още Чуков. "Затворите са един от конвенционалните източници за радикализация. Много често на такива места ще намерите радикали, които влияят на други затворници, особено когато са младежи, когато те са маргинализирани и попиват." , каза още той.

Относно изследванията на атентаторите в Париж през 2015 г. Чуков заяви, че тези хора имат желание да бъдат част от френската държава - страната не може да обгърне цялата периферия. Проф. Владимир Чуков: Историята с "жълтите жилетки", според мен, има нещо сходно. Периферията, която е далеч от центъра, много силен център, който много неравнопоставено изгражда съотношенията между управляващи и управляеми.

България много ясно трябва да очертае какво означава радикален ислям и да се намери правилна интерпретация. Това е един процес, който търпи развитие, заяви още Владимир Чуков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.