• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Ловците се включват активно в мерките срещу африканската чума

Ловците се включват активно в мерките срещу африканската чума

/КРОСС/  Ловците обявиха днес готовността си да се включат активно в борбата срещу африканската чума като членовете на Ловно-рибарските дружества в страната предприемат съответните превантивни мерки. „Още преди няколко дни беше констатирано поредно огнище на чума по дивите свине в района на област Варна, в близост до град Девня. Това показва, че заболяването напредва неумолимо и рано или късно ще обхване все по-голяма част от територията на страната с произтичащите от това последствия.", заяви на пресконференция инж. Васил Василев - председател на УС на БЛРС (Български ловно-рибарски съюз).

„Рискът от разпространението на африканската чума е голям и обществото не разбира мащаба на тая опасност", каза още инж. Василев. По думите му ловците също не възприемат изцяло реалните рискове. За появата на огнище на чумата в квартал Повеляново към град Девня са допринесли значителните нарушения на биосигурността, каза още Василев

Той добави , че проблемът с болестта се усложнява и поради факта, че в България има една-единствена сертифицирана лаборатория за изследване на Африканска чума. „Необходимо е спешно да бъде създадена втора лаборатория и ние многократно поставяме този въпрос на държавата.", коментира инж. Василев

Председателя на Български ловно-рибарски съюз очерта и основните мерки, които трябва да спазва всеки ловец, когато излиза на лов.
На първо място - цялото оборудване, което се използва по време на лова - обувки, дрехи, автомобили, включително и кучетата, , трябва да бъдат обезпаразитявани и третирани с необходимите препарати, които могат да унищожат вируса на Африканската чума. В противен случай с ловните дрехи ловецът може да пренесе заразата в дома си и да разболее и питомните животни, които отглежда, коментира Василев.

Ако е необходимо ловците имат готовност да се включат и в групов лов в района на Девня, за да ликвидират огницето на чумата и да намалят числеността на дивата свиня, но такова решение може да вземе само държавата в лицето на МЗХ и БАБХ, каза още Василев.

В Европа няма създадена панацея за ефективна борба с африканската чума, добави Василев. Той даде като добър пример практиката в Чехия, където вече близо година няма регистрирани нови огнища на африканска чума по свинете.

Инж. Василев разказа, че около инфектираните от чума участъци са поставени електопастири и огради, които да ограничават миграцията на животните. Втората мярка, която чехите са наложили, е да предприемат интензивен отстрел и групов лов в инфектираната зона, в който са били включени дори представители на полицията и армията със съответните уреди за нощно виждане.

Тези мерки са единствените ефективни на територията на Европа за момента и трябва да взаимстваме опита на Чехия, коментира още Василев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.