• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Болници в чужбина ”мълчаливо” отказват да лекуват българи

Болници в чужбина ”мълчаливо” отказват да лекуват българи

/КРОСС/ Български пациенти получават т. нар. мълчалив отказ за лечение от болници в чужбина, каза адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК не е обсъждан проблем с недостиг на средства и актуализация на бюджета на Касата, каза адвокат Андрей Дамянов в интервю за БНР.

Вчера от БСП поискаха актуализация на бюджета, след като шефът на Здравната каса съобщи за задължения на НЗОК за над 200 млн. лв. към здравни каси в чужбина

По думите на Дамянов обаче този проблем е бил обсъждан в рамките на обсъждането на самия бюджет за 2018 година.

"Беше посочено, че това може да се окаже проблем, но беше изяснено, че всъщност НЗОК успява през октомври да сключи споразумения с германски и австрийски здравни каси, към който нашата Каса е имала задължения. Беше поет ангажимент към тогавашния шеф на Надзорния съвет г-н Ананиев, настоящ министър на здравеопазването, че ще бъдат предвидени допълнителни средства, за да могат да бъдат плащани тези задължения и ако по някаква причина тези задължения бъдат увеличени през тази година, било поради неплащане от наша страна, или поява на задължения по линия на лекуване на български граждани в чужбина, тези средства да бъдат предвидени към резерва.

Тогава бяха заделени точно толкова средства, за колкото бяха сключени споразуменията. За цялата сума без тези, които ще излязат за тази година, приблизително около 70 млн. лв." , обясни той.

Дамянов посочи, че български пациенти получават отказ за лечение от лечебни заведения в чужбина.

"Това, което ни притеснява е, че получаваме информация от пациенти, че няма пряк отказ от лечение - смисъл български гражданин, който има необходимост да бъде лекуван дали по спешност, или планово в чужбина, няма пряк отказ, но например болницата казва: „Всъщност вие не сте за нас" и ги препращат на друго място. Има случай, при който пациентът е бил пренасочен от три лечебни заведения в Германия.

Пенка Георгиева, член на Общественият съвет на Фонда за лечение на деца, заяви, че почти всички деца, които се нуждаят от лечение, кандидатстват с формуляра S2. Тя изрази също притеснението си, че Фондът получава т.нар. мълчалив отказ от болници в чужбина за лечение на деца от България.

По думите ѝ, болниците в чужбина предпочитат да не работят с българската Здравна каса. Те настояват лечението на децата да се заплаща от Фонда за лечение на деца.

"Последните месеци нямаме директен отказ, но имаме т.нар. мълчалив отказ. На заседание на Обществения съвет ни се представя документацията на деца, тъй като изтича едномесечният срок, в който трябва да бъде представена и разгледана, но липсва оферта, т.е. за един месец администрацията не може да осигури оферта от нужната болница, която се препоръчва от нашите лекари по някакви причини - самата болница не отговаря, или се води някаква кореспонденция, в която не се изяснява докрай ситуацията и това нас изключително ни притеснява. Сред родители върви мълвата, че това е един лек отказ.

Първата болница, към която е изпратена и се счита, че е най-добре за детето, отказва с мълчанието си, за да може през това време то да се насочи към някоя друга, която би могла да изчака т.нар. разсрочване, което се предлага от нашите институции", каза Пенка Георгиева.

По повод на поисканата оставка на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, Георгиева смята, че както Плочев, така и здравният министър, са нарушили закона.

"Ако Плочев е съобщил и заострил вниманието на депутатите към този проблем, нямайки това право, а министърът му иска оставка, също нямайки това право, т.е. те и двамата са нарушители на законите, коментира Георгива и добави

"Нас ни интересува тези плащания да бъдат осъществени. Болниците в Западна Европа да получат своите финанси. Не може да се говори за разсрочване на плащанията, при положение, че 18 месеца е гратисният период, в който ние не сме платили. Това е обидно за България и застрашава живота и здравето на пациентите, които не могат да се лекуват в България", категорична е Пенка Георгиева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.