• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Кольо Колев: Хората избраха статуквото

Кольо Колев: Хората избраха статуквото

/КРОСС/ БСП е основен играч, съизмерим с Бойко Борисов, смята социологът

"БСП могат да бъдат доволни от този резултат"

"Смятам, че е крайно време да се спре да се допуска намеса на външна страна чрез гласоподаватели в чужбина"

- Г-н Колев, най-бедната държава в Европейския съюз за трети път си избира партията, която проповядва, че води дясна политика.
- Това не е съвсем точно, защото това предполага, че се води някаква политика. В случая по-скоро виждаме властване, крепене във властта, отколкото воденето на някаква политика, освен ако не приемем лъкатушенето, в зависимост от едни или други външни или вътрешни процеси, за политика. Така че в случая не става въпрос за дясна политика, а става въпрос за това, че хората избраха за трети път Бойко Борисов, който определено не води политика. Хората избраха статуквото, стреснати вероятно от процесите, които текат и по света - абе, хайде по-кротичко да го дадем, дай да видим, да изчакаме какво ще се случи. По-скоро ние имаме някакъв такъв рефлекс, отколкото някакъв стремеж към дясно.

- Как да четем резултатите на БСП - като победа или като загуба? Удвояват резултата си от парламентарните избори през 2014 г.
- Без всякакво съмнение. Даже и в сравнение с 2013 г. резултатите са добри. Очевидно става въпрос за реанимация, съвземане на БСП, тя вече се явява основен играч, съизмерим с Бойко Борисов и с партията ГЕРБ, разликата помежду им е някъде около 100 хил. гласа, което е незначително. В този смисъл БСП могат да бъдат доволни от този резултат. Друг е въпросът, че той не им стига, за да бъдат първа политическа сила. Учудва ме, че ГЕРБ успя де факто да повтори резултатите си от 2014 г., нещо, което не беше очаквано от никоя социологическа агенция, всички даваха плюс-минус 1% или за едните, или за другите, а разликата е очевидно по-голяма.
Това го отдавам основно на две неща. В социологическите изследвания ние обикновено мерим нагласи, а пък в изборите играта не е само между нагласи. Примерно, да кажем, в изследването, последното, което аз проучих, имаше доста отговори от типа "Ако ГЕРБ загуби, аз ще си загубя работата". Както виждате, това няма нищо общо с политическите нагласи. Човекът е гласувал за хляба си, а не за политическите си убеждения.
От друга страна, разбира се, това е и слабото представяне на Веселин Марешки. Всички данни сочеха, че потенциалните избиратели на Марешки са малко или много бивши разочаровани гласоподаватели на ГЕРБ, а последните атаки срещу Марешки съответно върнаха това, което той можеше потенциално да отнеме от ГЕРБ.
И на трето място, това е самата предизборна кампания, която БСП проведе - като че ли малко прекалиха с патоса, който донякъде стресна част от избирателите. Докато Бойко Борисов така го играеше добрият котарак Леополд - абе, дайте тука мирно, кротко, всичко така благо, заедно, неща, които очевидно подействаха в този случай.

- Винаги преди избори се говори за българите в чужбина, за това дали те ще успеят да гласуват. В момента виждаме, че имаме малко над 100 хил. гласували зад граница. По този начин разбива ли се митът, че българите в чужбина се интересуват от това, което се случва тук?
- За мен е пълно безумие това, че на българите в чужбина трябва да им се отварят секции, за да гласуват. Не говоря за това, че трябва да им се отнемат избирателните права, но аз самият примерно съм рибар и когато по избори съм край водоема, не искам някой да ми отвори секция, за да гласувам там. Аз трябва да се вдигна, да си събера такъма и да отида в изборната си секция, за да гласувам. Така че дълбокото ми убеждение е, че не трябва да има избори извън дипломатическите представителства за българите в чужбина.
Още повече, един човек, който от 5, 10, 15 години живее трайно някъде навън, да гласува в българските парламентарни избори е абсолютен нонсенс. Какво са изборите? Изборите са въпрос на пари, дебат за пари къде ще отидат нашите данъци, с колко още заеми ще ни натоварят, за какво ще се похарчат тези пари. Нещо, което няма нищо общо с нашите сънародници в чужбина. Те нито ще плащат тези заеми, нито особено се вълнуват как се разпределят нашите данъци и за какво точно отиват. Така че дълбокото ми убеждение е, че това е една абсолютна глупост - гласуването в чужбина, която евентуално би могла да се минимализира поне като се въведе т. нар. избирателен район в чужбина, където примерно 7 или 8 депутати да бъдат избирани от всички българи в чужбина.

- Така наречената автентична десница в лицето на "Нова република", "Да, България" и Реформаторския блок остава извън парламента.
- Да, нещо, което мнозина предвиждаха, тъй като тези формации разполагат приблизително с потенциал от порядъка на около 300 хил. човека. В случая те ги разделиха на три и съвсем естествено не попаднаха в парламента. Но причината не е само в разделянето, те не могат да намерят своето лице. Започват да се бият с някакви сенки от миналото, едните си правят истинска лустрация 30 години след демократичните промени, а другите се бият с комунизма и за това, че сме се били запътили към Евразия.
Извинявайте, но никъде не сме се запътили. България е тук, ето на това място - от едната страна е Голямата мечка, от другата Турция, от трета тресяща се Европа. Това е нашето място, никъде не сме се запътили, а трябва да се грижим за собствените си интереси. Но не, ние сме първи не знам какви си - антируснаци или пък първи натовци. Пълно безумие.

- ГЕРБ ще успеят ли да съставят стабилно правителство?
- Не е възможна стабилност при тази конфигурация, говоря за чисто правителство, съставено с мнозинство. С патриотите евентуално, ако те ги привлекат, но това също не е толкова сигурно, тъй като патриотите са все пак коалиция от три партии и не е ясно доколко всички те ще бъдат склонни да се присъединят. Тогава те правят 123-ма депутати, което е крайно недостатъчно за стабилно управление. Дори и да привлекат Марешки, това пак е доста крехко мнозинство. Лично не бих дал по-голям хоризонт от година и половина на това управление. По-вероятно е да се състави мнозинство, макар и с много прискърцвания и пазарлъци.

- Видно партията на Лютви Местан открадна гласове от ДПС. Какъв знак е това?
- ДОСТ открадна около 100 хиляди от ДПС. Това е знак за продължаващата битка на Ердоган за завоюването на този електорат в България. Слава Богу, засега е неуспешен опитът ДОСТ да прескочи бариерата за влизане в Народното събрание, но ще продължат да опитват. Смятам, че е крайно време да спре да се допуска вмешателство на външна страна чрез гласоподавателите в чужбина. Дано народните представители проявят разум.

- В Кърджалийска област ДОСТ печели около 20 000 гласа. Може ли това да доведе до напрежение между местните хора?
- Едва ли ще се стигне до сблъсъци извън вербалните. Опасността е радикализацията на българските турци, които да се опитат да се изживяват не като български граждани, а като агенти на друга страна.

Кольо Колев е роден през 1956 г. Завършил е психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализирал социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция "Медиана". Женен, с четири деца.

Автор: Мария Нинова, в-к Дума

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Няма такова нещо Европа -Евразия, има приятели на Обама и Хилъри и приятели на Меркел... Хилари загуби, Боко се опря на Меркел! За Меркел ще чакаме догодина да падне Берлин.Тогава приятелите на Хилари ще се пишат путинофили...БСП- са винаги прави! Когато лъжат дори! Властофили! Антибългарска секта!С Русия , срещу Русия ..както дойде! Кой спря Южен поток и Белене! Някои си съчиняват геополитика и виждат конспирации! Ако беше пуснат Южен поток Путин щеше да вее байраканад Киев! Само гледайте утре как ще му се мазнят и как ще го възхваляват. Лицемери най-проклети са те!

07.04.2017 00:33:52

Анонимен

А лъже русофилите ,бе левият! Излъгаха с човека на Хилари- натовският генерал, но се осетиха хората... "Комай ни лъжат тия синковци" БСП-то де!

07.04.2017 00:22:26

Анонимен

Едни избори никога не са предизвестени, освен в тоталитарните държави, към които България вече не принадлежи, колкото и това да не се нрави на някои соцносталгици. Истината е, че Корнелия Нинова наистина истеризира тези избори, масово стряскайки различни категории хора, които разбраха какво могат да изгубят. И то в чисто личен план: заради сигурността на банките, в които държат спестяванията си и предвидимостта на кредитите; за да не се изтеглят чужди инвеститори и самите те да изгубят работата си, вследствие на налудничави приказки за национализация; за да не се профукат с лека ръка 1 млрд. от бюджета в два фонда, за които точат зъби олигарси от БСП. Прибавете към това гръмките приказки как България щяла да наложи на ЕС снемането на санкциите срещу Русия, а Нинова едва ли не да накаже „ония” в Брюксел и картината се нарежда изцяло. В една и без това усложнена международна обстановка всеки гледа да избягва конфронтацията, защото цени и малкото, дето има. Чувството за реализъм на българина надделя над неокомунистическия популизъм и така Бойко Борисов получи пореден шанс да управлява.

29.03.2017 18:17:39

Анонимен

Точно за това гласуваме за ГЕРБ. Граждани за европейско развитие на България - това сме ние. Ние сме Европа и Европа е в нас.

29.03.2017 18:14:03

Анонимен

ХОРАТА ЗАСТАНАХА ЗАД НАЙ ГОЛЯМАТА ЕВРОПЕЙСКА ПАРТИЯ.ИЗБРАХА ЕВРОПА А НЕ ЕВРАЗИЯ

29.03.2017 18:11:55

Анонимен

ХОРАТА ПОКАЗАХА,ЧЕ СА ЗАД ЕВРОПЕЙСКА ПАРТИЯ, ЧУЖДОСЛОЖЕЦО

29.03.2017 18:10:20

Анонимен

Кой какво и кого избрал ......никога повече комунисти на власт !!!!!!!!!!!!!

29.03.2017 15:41:05

Въртят сучат и не признават, че загубиха за n-ти път.

29.03.2017 03:43:32

Анонимен

Нинова предвидливо стресна Европа.

28.03.2017 21:45:27

ruth

Бря, що герберастка сволочь се навъдила у кросс!

28.03.2017 16:36:49

ruth

А бе анонимник, ти мери ли му го на сплескан уй, та знаеш дали може или не може да си ги мерим! Ай първо се поинтересувай, поинформирай, па тогава се изоквай като овчар у планина!

28.03.2017 16:35:19

Анонимен

Колчо,знаеш ли га бесепето може да си го мери с Бойко-НИВГА !

28.03.2017 16:04:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.