• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Млад ислямист иска да се прибере в Италия и разказва за "спящи клетки"

Млад ислямист иска да се прибере в Италия и разказва за "спящи клетки"

/КРОСС/ Мунсеф Мхаяр 22-годишен боец на ДАЕШ (Ислямска държава), от марокански произход, който е израснал в Италия, разговаря с "Ройтерс" в първо интервю, откакто се е предал на подкрепяните от САЩ сирийски демократични сили (СДС) преди два месеца.

Той е в затвора, откакто е избягал от Багуж, малко селце в Източна Сирия, където СДС са готови да унищожат и последните остатъци от управлението на ДАЕШ, който някога превзе една трета от Ирак и Сирия.

Мхаяр разказа за нарастващия хаос сред джихадистите на ръба на поражението, както и за споровете в редиците, докато топ командващите бягат от Сирия.

Но той допълва, че ДАЕШ също така планират следващата фаза, като инфилтрират стотици мъже, за "спящи клетки": "Те казаха, че трябва да си отмъстим".

Мхаяр е един от хилядите от цял ​​свят, които са привлечени от обещанието за ултра-радикална сунитска ислямистка утопия, над националните граници.

Кюрдите го идентифицират като италианец и той коментира, че притежава италианско гражданство."Искам да се върна в Италия при моето семейство и приятели ... да ме приемат и да ми помогнат да започна и живея нов живот. Просто искам да се махна от този филм, уморен съм", обяснява Мхаяр, който ходи с патерици след като е ранен в крака.

Мхаяр бе осъден на осем години затвор от милански съд през 2017 г. за разпространение на пропаганда на ДАЕШ и опит за набиране на италианци за каузата им, според италианските медии. В резултат на това той вероятно ще трябва да изтърпи тази присъда, ако се върне в Италия.

"Ройтерс" го интервюира в място за задържане в северна Сирия в присъствието на служител на СДС.

С наближаването на победата, СДС се изправя пред проблем къде да държи бойци, които са дошли от чужбина, за да се присъединят към ДАЕШ заедно с жените и децата си.

Преди последната атака срещу Багуз, СДС заяви, че има около 800 чуждестранни бойци в затворите и 2000 от техните съпруги и деца в лагери. Оттогава броят им е нараснал.

СДС иска да ги изпрати обратно, откъдето са дошли. Но чуждестранните правителства не искат да приемат граждани, които може да се окажат трудни за проследяване и които са отдали своята вярност към халифат, и е оставил след себе си касапница, допълва "Ройтерс".

Мхаяр е определял себе си като атеист с афинитет към рап музиката и мечта за живот в САЩ, но се присъединява към ДАЕШ на 18 години.

Той разказва, че е прекарал по-голямата част от живота си в Милано с леля си, която нарича майка, преди да бъде настанен в дом за неспокойни младежи, наблюдавани от италиански свещеник. Излежава един месец в затвора по обвинения за наркотици.

След това той се потапя във видеоклипове на ДАЕШ в YouTube и говори с набиращи членове във Фейсбук. Отне му само месец, за да реши да се премести в Сирия с приятел преди четири години.

По-късно приятелят му е убит на бойното поле. След военно и религиозно обучение Мхаяр се бие на различни фронтове. Докато ДАЕШ загубва сирийския си щаб в Ракка, той заминава за Майадин по река Ефрат в Сирия, след което се премества на изток през пустинята към иракската граница.

На фона на поредица от военни поражения в Източна Сирия, лидерите на ДАЕШ са в хаос, убивайки съперници свещеници и командири, известни като емири. Мхаяр допълва, че се е опитал да се откаже от боевете, но е затворен и след това изпратен обратно на фронтовата линия, когато атаките се засилили.

Всичко това приключва в Багуз, където според него, джихадистите са разиденени между желанието да се откажат или да се бият до смърт.

Мхаяр обяснява, че неговата жена, сирийска кюрдска от Кобани, за която се е оженил преди три години, е помогнала и го убедила да си тръгне.

"Това е всичко, излизаме. Видях, че малката ми дъщеря става слаба. Уплаших се, че децата ми ще умрат", разказва той.

Мхаяр допълва, че не може да спи, мислейки за жена си и двете си дъщери в лагер в друга част на Североизточна Сирия. Жена му чакала и дете до месец.

Той обяснява обаче, че все още вярва в идеята за халифат за мюсюлманите, но обвинява ДАЕШ че управляват територията си като "мафия", като се стремят само да печелят пари и да нарушават собствените си правила с безнаказаност.

Командирите са откраднали пари и са избягали в Турция, Ирак или Западна Европа, като са наредили на хората да останат и да защитават исляма, допълва той.

"Това е моето убеждение и аз няма да го променя, но тук, в Ислямска държава, в действителност това не съществува ... Няма справедливост", обяснява Мхаяр.

"Честно казано, дойдох тук твърде бързо ... Когато пристигнах, намерих една друга история", коментира в интервюто си за "Ройтерс" 22-годишният боец на ДАЕШ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.