• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Променят нормативната база за асансьорите

Променят нормативната база за асансьорите

София /КРОСС/ Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков и вицепремиера Екатерина Захариева обсъдиха днес на среща в Министерски съвет предложенията на ДАМТН за промяна в нормативната база, с цел увеличаване нивото на безопасност при съоръжения с повишена опасност (СПО), към които се отнасят и асансьорите. Предложенията са внесени преди половин година от ДАМТН.
В рамките на срещата бяха обсъдени възможностите за временно отнемане и ограничаване обхвата на лицензия за технически надзор при установени нарушения, както и броят на инспекторите да бъде пропорционален на броя регистрирани съоръжения. Съотношението се определя за всеки отделен тип съоръжение. ДАМТН предлага още всички служители да са назначени през цялото време във фирмата на постоянен трудов договор и на пълно работно време, както и броят на техническите специалисти в поддържащите фирми да бъдат пропорционални на броя на поддържаните съоръжения. Задължително в ревизионната книга да се прилага копие от всеки платежен документ за извършени дейности по поддръжка и надзор, също е сред предложенията. Ако предложенията бъдат приети, всички надзорни и поддържащи фирми в електронната система ще трябва да предоставят план за предстоящи надзорни и функционални проверкии ще се въведе информационна система за контрол на извършваните надзорни проверки и дейности по поддръжка. Още преди информационната система да влезе в употреба, ще се въведе поставянето на стикери на видно за ползвателите на съоръжението място, от които стават ясни датата и валидността на последната надзорна и функционална проверка. Стикерите ще трябва да се поставят от лицензираните фирми за надзор и регистрираните за поддръжка, а ще се осигуряват от ДАМТН. На стикерите ще има и номер на денонощна гореща телефонна линия на ДАМТН за сигнали за нередности и просрочена валидност на проверки. Сред другите предложения, предложени от ДАМТН са още: при регистрация или при промяна на персонала на лицата за технически надзор и поддръжка на съоръженията, ДАМТН да предоставя индивидуален печат с уникален номер на всеки инспектор/техник, който следва да се поставя на документите, отразяващи всяка дейност по надзор, поддръжка и ремонт; ако поддържащата фирма установи некачествен ремонт, извършен от друга регистрирана фирма, незабавно да уведомява ДАМТН и надзорната фирма; в случай, че ако 15 дни след установена неизправност, ползвателят на съоръжението не е предприел действия по отстраняването ѝ, поддържащата фирма задължително уведомява ДАМТН; задължително да се прилагат декларации за съответствие към вложените в ремонтите на СПО резервни части и материали. Забраняване използването на части втора употреба; скъсяват се периодите на проверка на асансьорите - веднъж годишно; при всеки ремонт, касаещ системите за безопасност на съоръжението, надзорната фирма задължително проверява дейностите по ремонта; проверката на място при издаване на лиценз да се извършва от комисия, различна от комисията разглеждала документите на кандидата за лиценз преди това; въвеждане на размер на застраховката за вредите, които лицензираните и поддържащите фирми могат да причинят вследствие на неизпълнение на задълженията си. Размерът на застраховката се определя на база брой регистрирани/поддържани съоръжения.
"Разговорът беше изключително полезен и вярвам, че днес сложихме основите на модернизирането на една от дейностите, които са от значение за безопасността на хората и изискват особеното внимение на държавата. Това е първото правителство, която поставя за свой приоритет безопасността и ние сме обнадеждени", каза председателят на ДАМТН Стефан Цанков след срещата и благодари за бързата реакция на вицепремиер Златанова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.