• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Училищата сами ще си определят програмите

Училищата сами ще си определят програмите

/КРОСС/По-голяма свбода на учителите и отговорност на родителите предвижда законопроекта на ГЕРБ за училищното и предучилищно образование. 

Учебният план ще утвърждава годишния брой часове. Той ще даде възможност на училищата сами да разпределят седмичните часове, което ще позволи съобразяване и на учебното съдържание с потребностите на учениците. Предвидено е учебната програма да се утвърждава не за клас, както е в момента, а на етап. Така всяко училище ще може да прецени какъв процент от учебната програма да се усвои съответно в първи, втори, трети или четвърти клас, обясни в интервю за "Стандарт" бившият зам.-министър на просветата Милена Дамянова.

Учителят на ХХI век не трябва да бъде поставян в рамка, защото времената, а и децата, са други, смята тя. 

Като най-голяма отстъпка е отказът на ГЕРБ от задължителна детска градина за четиригодишните деца, отбеляза Дамянова. Това беше една от най-дискутираните теми в рамките на 41-вото Народно събрание. 

В новия проектозакон се предвижда и самостоятелна форма на обучение, коятосъщо не е нова тема. 

С разширяването на самостоятелната форма на обучение се дава възможност на тези родители, които предпочитат и имат необходимите възможности и условия, сами да организират обучението на своите деца, обясни Дамянова. Тя обаче посочи, че е създаден контролен механизъм, който регламентира, че с тази отговорна задача ще се заемат родители, които разбират комплексността на самостоятелната форма, както и гарантиращ правата на децата.

В законопроекта изрично са описани отговорностите на родителите, с които се казва какви са изискванията към тях. Ще ги проверява комисия от регионалното управление по образованието.

Законът предвижда и възможност за учителите да подобряват квалификацията си, да осъществяват научен обмен, да прилагат в авторски програми, за да се поставят в конкурентна среда училищата и детските градини.

Не можем да поставим българския учител в ситуация, в която да няма избор. Още повече че, ако го направим, той и неговият гръцки колега ще бъдат единствените в Европейския съюз, които ще имат такова ограничение. Това каза бившиият зам. образователен министър по повод дискусията "един учебник". 

Много е важно какво пише в учебниците, а това вече зависи от учебните програми. Мисля, че е крайно време, освен да четем докладите и на Европейската комисия, и на Световната банка, и от международните изследвания по грамотност, да предприемем конкретни стъпки, за да вървим напред, посои тя. 

Милена Дамянова очаква законопроектът да бъде приет. Ако това се случи, новите разписани закони ще влязат в сила от учебната 2016-2017 година. Това е реалистичният срок,посочи тя. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.