• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Експертите: Прокуратурата да се самосезира за хакерската атака и да провери НАП

Експертите: Прокуратурата да се самосезира за хакерската атака и да провери НАП

/КРОСС/ Електронните системи по света се непрекъснато обект на хакерски атаки. Там, където самите системи са изградени лошо или много остарели, тези атаки са по-лесни. Обикновено в последните години сме били свидетели на хакерски атаки, които са свързани с пускане на вирус, които блокират системите. В случая с хакерската атака към НАП става дума за източване на бази данни с много чувствителна информация. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Николай Радулов, експерт по сигурността. Според него прокуратурата трябва да се самосезира по случая и да направи проверка и в НАП, както е направила в последно време във военното разузнаване и в ДФ „Земеделие".

Безспорен е факта, че хората в списъците с данни, източени от НАП са уязвими. В България тази информация е защитена и представлява защитени лични данни. Това каза от своя страна адвокат Александър Кашъмов. Можем само да гадаем дали хора биха били изнудвани и шантажирани с тези данни, допълни той. Според адвокатът, българските институции трябва наистина сериозно да погледнат на случая. България има задължение първо по директивата за киберсигурност, второ вече има и закон от миналата година за киберсигурността, трето - това не е единствения случай. Само преди пет дни сайта „Биволъ" информира и за пробив в сайта на самата Комисия за защита на личните данни. Така че трябва много сериозно да се погледне на тези атаки, каза още Александър Кашъмов.

Със сигурност не можем да кажем доколко защитена е била системата за защита на личните данни в случая. Факт е, че през годините най-вероятно са били правени одити на тези система, така че трябва да бъдат погледнати какви са били докладите през изминалите години по темата и каква е направената оценка. Това каза от своя страна Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

България има задължение първо по директивата за киберсигурност, второ вече има и закон от миналата година за киберсигурността, трето - това не е единствения случай. В Районен Съд София редица дела със страна ЧЕЗ са с доказана намеса в софтуера на електромерите които са дистанционно управляеми и могат да прекъснат във всеки момент подаването на ток към всеки / или група / или всички клиенти ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ НА ДОСТАВКИТЕ Е ЗАВИСИМА от такива хакерски атаки ! ! !

17.07.2019 09:44:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.