• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Йотова изрази притеснения относно защитата на личните данни

Йотова изрази притеснения относно защитата на личните данни

/КРОСС/ "Имаме сериозни опасения за защитата на данните на гражданите, начина по който се събират и опасностите от изтичане към трети страни", заяви Илияна Йотова по време на изслушването на кандидатите за надзорици за защитата на данните в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

"Европейските и национални органи по защита на данните са изправени пред сериозното предизвикателство да бъдат постоянно в крак с новите технологии, които се променят изключително бързо. Знаете ли например дали и колко лични данни за Вас получават приложенията, които сваляте на мобилните си телефони?", отбеляза Илияна Йотова - заместник-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

Тя допълни, че сега действащата директива на ЕС относно защитата на личните данни и тяхното прехвърляне е от 1995 г.

"Мисля, че всички кандидати са наясно, че предстои да бъдат страна при изготвянето на ново законодателство, защото действащото в момента е писано в други времена, когато едва 1% от европейците са ползвали Интернет. Това ясно говори колко морално остаряло е европейското законодателство в тази област и колко голяма е нуждата от неговото обновяване.", каза г-жа Йотова.

"Европейската правоохранителна организация Европол е само един от примерите, които всички кандидати дадоха. Основният въпрос там е как да се избегне прекомерното предаване на лични данни на гражданите и същевременно тази служба да може да си върши пълноценно работата по борба с престъпността", сподели още Илияна Йотова.

Тя добави, че очаква избраният надзорник на ЕС за работа с личните данни да се съобрази с позициите на Европейския парламент като Споразумението между ЕС и САЩ за създаване на зона за неприкосновеност на личните данни (т. нар. Safe Harbour). Неотдавна доклад на Европейския парламент препоръча цялостно преосмисляне на философията на споразумението, тъй като то не предоставя адекватни нива на защита на европейските граждани. Тази препоръка стана факт след миналогодишните разкритията за дейността на Националната агенция по сигурност на САЩ.

Друг обект на особено внимание е и предложената от ЕК директива за системата за събиране на резервационни данни на пътниците (PNR). По тази тема Европейският парламент има сериозни опасения, защото в предложението на Европейската комисия се предвиждаше прекалено дълъг срок на задържане на данните в тази система.

"Става дума за данни като номер на кредитната карта, името на пасажера, адреса на хотелската резервация и друга чувствителна лична информация", каза Илияна Йотова.

Тя добави, че трябва първо да се уточни дали сега действащите системи на събиране на информация няма да се припокрият излишно и в нарушение на правата на гражданите със систематаPNR. Европейският парламент отхвърли в пленарна зала предложението на ЕК и темата отново се върна за разглеждане в парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. "Това също ще бъде аспект, който новият европейски надзорник по защита на данните ще трябва да засегне в работата си."

Гласуването в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП избра Джовани Бутарели (Италия) за европейски надзорник надзорник на защитата на данните, а полякът Войчех Виевиоровски беше избран за негов заместник. По-рано Европейската комисия изготви списък с петимата кандидати за европейски надзорник и негов заместник, които бяха изслушани от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, на която Илияна Йотова е заместник-председател.

Съветът на ЕС също гласува доверие на г-н Джовани Бутарели за титуляр на поста и г-н Войчех Виевьоровски за негов заместник.

Г-н Бутарели и г-н Виевиоровски ще трябва да работят през следващите пет години в тясно сътрудничество с националните си колеги в 28-те държави членки и да наблюдават дали европейските институции и органи зачитат правото на поверителност и защита на данните при събирането и обработката на лични данни. Европейският надзорник дава своето становище при законодателната дейност на евроинституциите, когато те разработват нови политики.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.