• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

Бюджетният дефицит за 2014 г. се удвои

Бюджетният дефицит за 2014 г. се удвои

/КРОСС/ По окончателни данни на Националния статистически институт през 2014 г. сектор „Държавно управление" отчита бюджетен дефицит от 4,826 млрд. лв., или 5,8% от БВП, съобщи Националният статистически институт. Спрямо предварителните данни, когато са отчетени 2,489 млрд. лв., представляващи 3% от БВП, дефицитът нараства двойно - с 2,337 млрд. лева.
Причината за рязкото увеличение на показателя е методическа. По препоръка на Европейската комисия към сектор „Държавно управление" е включен Фондът за гарантиране на влоговете в банките, изплатил гарантираните депозити във фалиралата КТБ. Досега фондът беше третиран от статистиката като финансова институция, поясняват НСИ и Министерството на финансите. През април Евростат изрази резерви към данните за дълга и дефицита именно заради това, че фондът е изключен при изчисляването им.
След спазването на препоръката дефицитът, който и при предварителните данни беше на ръба на допустимите от ЕС 3 на сто, вече е два пъти по-голям. Въпреки това Министерството на финансите не очаква наказателна процедура. Причината е в това, че поетите от фонда задължения през 2014 г. са с временен характер и няма да имат отражение върху дефицита за следващи години, се казва в съобщение на ведомството.
Министерството напомня, че в недалечното минало е имало подобни случаи, когато държави членки са регистрирали дефицит над референтната стойност, но поради отчитането на фактори с временен характер, комисията не е откривала процедура по прекомерен дефицит (Люксембург, 2010 г.; Финландия, 2014 г. и Белгия, 2015 г.).
По данни на НСИ подсектор „Местно управление" е с дефицит от 26 млн. лв. (0,03% от БВП), а социалноосигурителните фондове дори са с излишък от 67 млн. лв. (0,1% от БВП).
Дългът на България за 2014 г. е в размер на 22,560 млрд. лв., или 27% от БВП, колкото сочеха и предварителните данни, оповестени през април.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Kapaкачан Джамбаз Легкоступ Контрера Мурджо

ЦИТАТ: Протокол "А" №229 от 31.10.1959г. с Решение на ПолитБюро на ЦК на БКП http://tinyurl.com/on5ndpd за ЦИГAHИЗAЦИЯТA на България (Яшар Замфиркьов - Тато и Пънчо Кубъдън - ловецо): "Въпроси на дневния ред: IV. Относно уреждане положението на онези трудещи се ЦИГAHИ, които желаят да се регистрират като БЪЛГАРИ. Докладчик: др. П. Кубадински. РЕШЕНИЯ: Смята за правилно да се уреди положението на онези трудещи се ЦИГAHИ, които се чувствуват БЪЛГАРИ и искат да се регистрират като БЪЛГАРИ ... Във връзка с това Министерството на правосъдието да внесе в едномесечен срок предложение за изменение на правилника за водене на регисътите за гражданското състояние, в смисъл да се даде възможност на народните съвети да иазвършват промени в графа "произход" по писмена молба на трудещиъе се от националните малцинства, които желаят да се регистрират като БЪЛГАРИ. Да се даде възможност на родителите, които желаят, да регистрират новороденоте си деца като БЪЛГАРИ." http://tinyurl.com/pflb5ry

22.10.2015 04:30:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.