• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

5G технологиите – едва през 2023-2025 година

5G технологиите – едва през 2023-2025 година

/КРОСС/ Телекомуникационната индустрия се подготвя за 5G, следващото поколение безжични мрежи, което би могло да даде възможност за развитие на нови технологии, такива като самоуправляващи се коли и хирурзи роботи. Но може би е все още рано за големи очаквания.В светлината на търговското изложение Mobile World Congress в Барселона тази седмица, което ще събере много индустриални лидери, някои предупреждават, че потребителите рискуват да останат разочаровани, тъй като ползите от 5G, като много по-бърза скорост и голям капацитет от данни, които бяха промотирани, могат да бъдат далеч от реалността.

Например, факта че 5G ще доведе до почти моментно свързване с интернет при смартфони и може практически да елиминира появата на дефекти при изпращане или получаване на данни - това "ще бъде реалност едва през 2023-2025 г.", твърди Яник Садови, директор за телекомуникации и медии и консултант в компанията „Accenture". "Все още сме в начален стадий", добави той.

Преди 5G да стане реалност за потребителите, трябва да се извършат два прехода.

Мобилните оператори трябва да модернизират мрежите си с 5G съоръжения, създадени от компании като китайската Хуауей и финландската Нокиа, а производителите на мобилни телефони трябва да създадат такива с вградени 5G предаватели, посредством които трябва да стане „закачането" към такива мрежи.

Но анализаторите не очакват смартфоните с 5G съвместимост да станат широко достъпни до втората половина на 2019 г., а първите модели ще бъдат скъпи.

Още по-дълго време ще отнеме установяване на географско покритие за 5G мрежите, което започва да се изгражда тази година. То трябва да бъде достатъчно разширено, за да можете да използвате вашия 5G телефон, без да се налага да разчитате на настоящите 4G безжични стандарти през по-голямата част от времето.

- „Да бъдем търпеливи" -

Органът на индустрията за мобилни комуникации GSMA, който представлява близо 800 оператора, прогнозира, че 4G покритието ще продължи да бъде поддържано от 45% от мобилните абонаменти в света през 2025 г., а 5G ще бъде само 15%.

"5G все още ще бъде технология със сравнително малки мащаби през 2025 г., но ще има добър растеж", каза генералният директор на GSMA Матс Гранрид пред АФП. „Трябва да бъдем търпеливи", добави той.

GSMA оценява капиталовите разходи за мобилни мрежи в световен мащаб на 500 милиарда долара през трите години между 2018 и 2020 година.За да разполагате с новите технологии, които 5G обещава да отключи, "първо трябва да имате мрежа, която ще струва цяло състояние, за да се разгърне, а освен това ще имате несигурна възвръщаемост на инвестициите", каза анализаторът на IHS Markit Щефан Терал."Съществува реален риск от разочарование", добави той.

Очакванията са високи. Повече от половината потребители в развитите страни, 54%, очакват 5G мрежите да доставят по-бързи скорости, а всеки четвърти очаква доставка на нови иновативни услуги, според проучване, проведено от GSMA миналата година.

- „Революционна технология" -

5G "ще бъде революционна технология, но в дългосрочен план ще отнеме време да станем свидетели на всичко, което ще може да си позволи един смартфон. Но все пак то ще ни изненада", каза Декстър Тилиен, анализатор във Fitch Solutions.

Изглежда, че телекомуникационните оператори в Европа са се поучили от грешката си с прекалените обещания, когато 3G мрежите бяха въведени за първи път на континента в началото на 2000-та година и не го правят при 5G, макар че същото не може да се каже за операторите в САЩ, добави той.

По това време около 3G имаше много шум, но първият Айфон, съвместим с клетъчната мрежа от трето поколение, излезе едва през 2008 година.

Основната полза за телекомуникационните оператори в краткосрочен план ще дойде от повишаването на потреблението на данни от страна на потребителите, които 5G ще генерира, каза Томас Кудри, телекомуникационен анализатор в Bryan, Garnier & Co.

Тъй като скоростта на безжичните мрежи се е увеличила през последното десетилетие, потреблението на данни на потребителите се покачва. И 5G може да бъде врата към света на видео с висока резолюция при смартфони и множество приложения, които ще доведат до още по-голямо потребление на данни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.