• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Четири жалби в ЦИК за злоупотреба с лични данни

Четири жалби в ЦИК за злоупотреба с лични данни

/КРОСС/ Граждани вече са подали 4 жалби за злоупотреба с техните лични данни в подписките на партиите за предстоящите избори на 26 март, предаде bTV.

За последния вот през ноември бяха подадени 220 жалби за кражба на лични данни. Нито едно от делата обаче още не е влязло в съда, а едва на 50 от тях са направени графологични експертизи.

На 10 октомври миналата година репортер на bTV откри името си в списъка на един инициативен комитет за референдума, без да се е подписал в него. Вече 4 месеца сравнителният материал към жалбата не е върнат в комисията за защита на лични данни. Това значи, че не е направена графологична експертиза и няма доказателство за приключване на случая.

Оказва се, че Институтът по криминалистика и криминология приема материалите за графологични експертизи без заплащане. Там е подаден сравнителен материал по 50 от жалбите. Останалите хора или са се отказали, или материалите са се загубили по пътя.

"В рамките на 100 хиляди лева бихме могли да разрешим проблема за всеки един вид избор", посочва Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

Трябва да има първо по-сериозни санкции за виновните лица, които са допуснали това да се случи и може би да се въведат допълнително изисквания в изборното законодателство за събирането на тези подписки, посочва Камелия Нейкова от ЦИК.

Срещата на ЦИК и Комисията за защита на личните данни със служебния министър, който отговяря за изборите вероятно ще бъде днес. Графологичните експертизи за част от жалбите от предишните избори ще трябва да се обработят до месец и половина. Това означава, че тези, които са използвали чужди данни биха могли да го направят и на 26 март.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.