• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Изслушват ръководството на Комисията за защита на личните данни за теча от НАП

 Изслушват ръководството на Комисията за защита на личните данни за теча от НАП

/КРОСС/ Ръководството на Комисията за защита на личните данни ще бъде изслушано във временната парламентарна комисия, която трябва да изясни изтичането на информация от Националната агенция за приходите. Миналата седмица комисията наложи глоба от пет милиона и сто хиляди лева на НАП заради случая, но от приходната агенция я обжалват и възнамеряват да предприемат съдебни действия срещу извършителите на хакерската атака.

Междувременно от Министерството на финансите публикуваха проекта с промени в данъчното законодателство за догодина. Него ще коментираме с Велин Филипов - зам.-председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители, след 8.30 в предаването "Преди всички".

Глобата, която бе наложена на НАП и в последствие обжалвана, е една четвърт от максимално възможната, заяви пред "Хоризонт" председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов в деня на оповестяването на решението.

"Глобата отговаря напълно на установените факти и обстоятелства в процеса на проверката. Самият администратор е предприел достатъчно убедителни действия след като се е случил този неправомерен достъп да информира гражаните и да защити информацията".

Заради неправомерния достъп данните на милиони българи циркулират свободно в интернет, а дали и ние сме сред тях - можем да проверим на сайта на агенцията. Хакерската атака съвпадна с годишния отпуск на директора на НАП Галя Димитрова, която тя не го прекрати с аргумента, че е имала изключително важен личен повод.

"Оставката е най-лесното нещо. Говорила съм много пъти с министър Горанов, включително и по тази тема. Това, което той иска от мен, е решения, а не оставка".

Заради хакерската атака от бизнеса поискаха ново отлагане на изискването за подаване на информация за касовите бележки към НАП до пет минути от покупката. Текстовете вече са валидни за част от фирмите, но не и тези, които използват софтуер за управление на продажбите. Макар и да не обвърза пряко с изтичането на данни, НАП се съгласи на новата отсрочка, но обеща - да е последна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.