• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Личните данни в полза на мобилните оператори

Личните данни в полза на мобилните оператори

/КРОСС/Без да декларираш съгласие за обработка на лични данни, не можеш да се разделиш с мобилен оператор, пише в ситния текст на договорите.

Кристина Топалова решава да прекрати отношенията си с една от компаниите за мобилни услуги подава предизвестие. Голяма част от бланката обаче представлява декларация, че Кристина дава съгласието си фирмата да ползва личната й информация и дори да я дава на трети лица, разказва бТВ. 

Дори и да иска Кристина, не може да подаде предизвестието, без да подпише декларацията. „Те са много любезни, когато искат да ти продадат нещо и също толкова разсеяни, когато имаш въпроси към тях и искаш да се откажеш. Тогава се отговаря само с едно изречение - това е политика на фирмата", казва тя.

Потребителски асоциации определят като необяснимо желанието на мобилната компания да разполага с такъв вид информация.

„Вероятно юристите на компанията са се престарали и то по такъв начин, че това да дразни потребителите", коментира Богомил Николов от асоциация „Активни потребители".

От мобилния оператор отказаха да застанат пред камерата на bTV, но изпратиха писмено становище по случая.

То гласи, че компанията обработва личните данни на своите абонати в пълно съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни и че единствената цел, с която обработва лични данни на свои абонати след прекратяване на договорните отношения с оператора, е свързана с хипотезата за събиране на неплатени задължения.

Според Комисията за защита на личните данни обаче лични данни могат да се обработват само докато трае предизвестието.

„Ако тези данни се обработват след приключване, то биха се обработвали незаконосъобразно, за което се носи и административна отговорност", подчерта Катя Станимирова от Комисията за защита на личните данни.

Дори и да има съгласие на клиента операторите са длъжни да обработват персоналната информация само в рамките на позволеното.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.