• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Белгийската полиция е претърсила дома на журналист заради изтичане на данни

Белгийската полиция е претърсила дома на журналист заради изтичане на данни

/КРОСС/ Белгийската полиция е претърсила дома на журналист от националната фламандска телевизия Ве Ер Те, съобщиха местни медии. Компютърът на журналиста също е бил претърсен, а мобилният му телефон - иззет.
Действията са били предприети по разследване за изтичане на информация.

Преди седмица телевизията излъчи репортаж, в който бе използван запис на телефонен разговор, свързан с разследването на убийство. Записът е част от материалите по следствието и доказва, че близките на жертвата са се опитвали да се свържат с прокуратурата и съда. За изтичането на записа е задържан мъж, заподозрян в съучастие в убийството.

Телевизията, която в репортажа критикува работата на властите, поиска незабавно телефонът на журналиста да бъде върнат. От медията настояват, че действията на полицията са ярко посегателство срещу осигурената от закона защита на източниците.

През 2004 г. белгийската полиция претърси офиса и дома на журналист от германското издание "Щерн", след като списанието публикува две години по-рано данни от засекретен доклад на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Журналистът бе задържан за няколко часа, а през 2008 г. Европейският съд по правата на човека осъди Белгия да върне иззетите документи, да го обезщети за морални вреди с 10 000 евро и да плати разноски от 30 000 евро по делото. Задържането и претърсването в този случай бяха поискани от ОЛАФ, тъй като службата се съмняваше, че журналистът е подкупил служител на институциите на ЕС, за да се добере до доклада.
В доклада се съдържаха данни от разследване на корупция в Европейската комисия, ръководена от Жак Сантер. Комисията на Сантер подаде оставка през 1999 г. - година преди края на мандата му.

Източник: Novini.bg

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.