• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Румънците получиха пълен достъп до данните за изпълнението на бюджета

Румънците получиха пълен достъп до данните за изпълнението на бюджета

/КРОСС/ Румънците вече имат пълен достъп до данните за приходите и разходите на държавните институции. Това ще помогне в борбата срещу корупцията, заяви премиерът Дачиан Чолош, цитиран от Reuters.

Румъния се възприема като една от най-корумпираните държави в ЕС и Брюксел държи под специален мониторинг съдебната система на Букурещ и София, посочва медията.
Започнатата от финансовото министерство програма позволява достъп до данните за изпълнението на бюджета всеки месец от страна на 17 720 държавни институции, включително парламент, министерства, градска управа, училища и болници.
„Всеки гражданин, компания и данъкоплатец сега вече може да види как се разпределят държавните финанси и как те са похарчени от местната, областната или централната администрация", посочи премиерът.
Тази прозрачност...трябва да премахне рисковете от измама или корупция, защото показва как се харчат парите и колко струва една инвестиция или други разходи, добави Чолош.
В програмата са заложени автоматични проверки на данните за бюджета и в случай на нередности спира институциите да извършват плащания от хазната, докато не бъде разрешен казусът, което действа като стимул за бюджетна дисциплина.
Финансовият министър Анка Драгу изтъкна, че държавните компании и обществените поръчки ще бъдат вкарани в схемата в следващите четири месеца.
Румъния предприе мащабна кампания за борба с корупцията и измамите по високите етажи на властта, с което си получи заслужени похвали от Брюксел. Също така данъчните власти подобриха събираемостта на данъците, припомня осведомителната агенция.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.