• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

БСП дава Цветан Цветанов и кметове на ГЕРБ на прокуратурата

БСП дава Цветан Цветанов и кметове на ГЕРБ на прокуратурата

/КРОСС/ От БСП внасят пет сигнала в прокуратурата за престъпления, които касаят целия диапазон от корупционни схеми в българското общество. Те засягат зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметове на партията. Това обяви по време на пресконференция Атанас Зафиров.

В централата на "Позитано" от левицата предоставиха справката на ДАНС за извършената проверка на системата БАЦИС и постановлението с отказ за образуване на досъдебно производство от прокуратурата. 

„След като толкова лесно бяха разсекретени докладите на ДАНС и прокуратурата, кое е наложило те да бъдат засекретени и колко ли още подобни доклади получават ненужно висок гриф на секретност, само за да бъде скрито от българското общество това, което вече стана ясно – корупцията, паралелната държава са се вкоренили трайно в нашето общество”, заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров.

„Изпълнявайки своята мисия за борба с паралелната държава, БСП ежедневно се натъква на подобни корупционни схеми. Пет от тях внасяме в прокуратурата”, подчерта Зафиров.

„Внасяме сигнал, свързан с действия на един от знаковите кметове на ГЕРБ – кметът на община Стамболийски Георги Мараджийски. Той беше персонално споменат от Бойко Борисов като кмет за пример. Едно от първите му действия, като кмет, обаче е да уволни 42 служители. На тяхно място, според сигнала, получен при нас, са назначени лица, близки до самия кмет”, обясни Атанас Зафиров и подчерта, че тук става дума за модел „Хасково 2”, „Кумгейт 2”. Той  обясни, че в сигнала са посочени и обвързаности, и шуробаджанащина, и злоупотреби.

„Внасяме сигнал за същия модел и за кмета на Тетевен. Става дума за безпринципни назначения, съмнения за нарушения в процедурите по назначаване, включително назначаване без провеждане на конкурси на хора, близки до кмета”, посочи Зафиров.

„През следващата седмица ще продължим с внасянаето на сигнали  и за други български общини - като Шумен, Бургас, Септември и редица други, управлявани от ГЕРБ”, подчерта членът на ИБ на БСП.

Атанас Зафиров посочи и случая с охранителната фирма на Министерство на отбраната - фирма МОБА.

„Надявах се, че след  наша пресконференция по темата, прокуратурата ще се самосезира или министерството ще предприеме някакави коригиращи действия”, каза членът на ИБ на БСП. Той обясни, че не се е случило нищо подобно, а е получено смехотворно обяснение от зам.-министъра на отбрана и никаква реакция от прокуратурата.

„Буди притеснение това, че те продават оръжието, което е част от капитала на фирмата и се използва за дейността ѝ. По-страшното е, че продават оръжие в съвсем не малки количества – 400 пистолета, без да разполагат с лиценз за такава търговия. Нещо повече – по време на процедурата, фирмата е и с изтекъл лиценз за съхранение”, обясни Зафиров и подчерта, че от тази сделка са произлезли и щети, съпоставяйки постигната цена за продажба и реалната пазарна стойност на артикулите.

„Има съмнение за злоупотреба и в община Дулово - за проведени процедури в нарушение на Закона за обществените поръчки и сключен договор за консултантски услуги с фирма „Партнер консулт”, на която са изплатени суми, възлизащи на над 120 хиляди лева, за работа, за която според сигнала и според публикации, никога не е извършвана”, обясни членът на ИБ на БСП. По думите му, любопитното е, че въпросната фирма е печелила поръчки за стотитци хиляди левове в част от територията на област Варна.

„Адресът на регистрация на тази фирма съвпада напълно с адреса на друга фирма, чийто собственик е бащата на един от евродепутатите на ГЕРБ с влияние в регион Варна. И нещо повече – собственичката на фирмата, чрез други фирми, е обвързано лице с бащата на еврудепутата”, заяви той.

„Поредният сигнал засяга зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов”, каза още Зафиров.

Той се позова на интервю, дадено от един бивш гл. секретар на МВР, който казва, че благодарение на Цветан Цветанов са хванати Наглите. „Цветанов ме запозна с един човек, вътрешен за Наглите, който ме запозна с един човек”, казва в интервюто въпросният бивш гл. секретар на МВР. 

Според Зафиров тези обстоятелства поставят редица въпроси, свързани с морала и закона при осъществяването на срещи между министър и човек, определен от самия бивш гл. секретар на МВР, като човек, вътрешен за Наглите.

„Затова ние питаме – откъде, как, кога и при какви обстоятелства Цветан Цветанов, който по това време заема поста зам.-министър председател и министър на вътрешните работи, познава лице, вътрешно за Наглите и съответно какви са допирните точки и отношенията между зам.-министър председателя и министъра на вътрешните работи, по това време Цветанов, и човек, определен като вътрешен за Наглите?”, попита Зафиров.

„Данните на ДАНС и прокуратурата за БАЦИС не кореспондират с казаното от Министерство на финансите и тази тема ще бъде дискутирана утре на извънредно заседание на вътрешната комисия и Комисията по бюджет и финанси. Изводите, които ДАНС прави в своята справка, са - има технически възможности за манипулиране или неоторизирано влизане в компютърната система, използвана за контрол и мониторинг в Агенция „Митници". Това каза пък народният представител от „БСП за България" Иван Иванов.

Той добави, че ДАНС отбелязва още, че при работа с проверената компютърна система не са спазени общоприети „добри практики" за мрежова информационна сигурност. „Съществуват условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическа сигурност на страната, поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане. Налице са признаци, че служители на Агенция „Митници" са изменили съдържанието на анализиращата компютърна система, с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея", констатира още ДАНС.

Народният представител обясни, че от събраните, в хода на работата по проверката, материали е видно, че при експлоатирането на БАЦИС са констатирани редица проблеми. Той добави, че в справката пише още, че е изготвен и проект за усъвършенстване на БАЦИС, чието изпълнение се очаква.

„В доклада на прокуратурата, обаче има отказ за образуване на досъдебно производство с мотива, че операционната система и програмата БАЦИС са предварително пробити и не може да се установи кой, кога и защо е влизал в нея", обяви народният представител. Той разкри, че това означава- всеки, който има парола, може да влезе и да манипулира системата.

„Ние искаме още утре да бъде разсекретен и протоколът от заседанието на комисията за контрол върху приходните агенции, където има данни и информация, че главният прокурор е изнесъл много сериозни данни за контрабанда", категоричен бе Иванов. Той добави, че във връзка с този протокол, левицата ще иска да се разсекрети и доклад на МВР, в който са изнесени шокиращи данни за престъпления, свързани с корупцията.

„Основният ни въпрос е защо, освен двата доклада- на ДАНС и постановлението на прокуратурата, на народните представители не е представено писмото на министър Горанов от януари 2018 г., в което той признава, че от 340 обекта само 40 са под контрол", пита социалистът. Иванов бе категоричен, че на практика Министерство на финансите не предприема никакви действия, няма резултатност от докладите на ДАНС и по никакъв начин не е потиводействано на нерегламентираното влизане в БАЦИС.

„Защо Бойко Борисов не е предприел нищо конкретно до сега? Защо, към днешна дата, положението в системата на митниците и приходите към държавния бюджет от транспортирането на подобни стоки е същото и нищо не се е променило", попита още Иван Иванов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Каква прокуратура, нали Цацарoв е избраник именно на Борисов? Пък и прокуратурата се контролира от Пеeвски, а той управлява съвместно с ГЕРБ.

22.01.2018 05:22:23

Човека....Партия

Ние най бедните в Европа,отиващи на запад те поздравяваме... .Аве ЧеЖаре

21.01.2018 22:34:22

Анонимен

ТИЯ СА ОТ ТЕАТРАЛНАТА РУСКА ШКОЛА

21.01.2018 22:17:45

Анонимен

БСП ВЕЧЕ ИЗДИША И ОТНОВО НЯКАКВИ ДИМКИ ПРЕТОПЛЕНИ.КОГО ВНУШАВАТЕ НЕ ЗНАМ,АМА НАМАЛЯВАТ.

21.01.2018 22:17:12

Анонимен

Абе другари защо не се гръмните бе

21.01.2018 21:03:17

Анонимен

Бре , много богата на коментари статия. Ша знаиш заинтересова ме!

21.01.2018 20:06:59

Анонимен

tia mnoo gi tormoziat

21.01.2018 19:49:23

Анонимен

mnoo zle

21.01.2018 19:48:27

Анонимен

БОЖЕЕЕ ТИЯ ОТ БСП ТОТАЛНО МИ ПАДНАХА В ОЧИТЕ.КАКВИ СМЕШНИ ОБВИНЕНИЯ ЗА ТЕХНИТЕ БЕЛИ.НО ТЕ СА ГОТОВИ И С МАФИЯТА ДА СЕ СЪЮЗАТ САМО И САМО ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО КОКЪЛА.

21.01.2018 16:28:31

Анонимен

Всички знаем чудесно приказката за лъжливото овчарче, която сякаш е най-добрата метафора на БСП. Нагледен урок защо по никакъв начин тази партия не може да се бори с корупцията, с авторитарните залитания, с борбата срещу родната мафия, която видни социалисти казват, че сама е създала. Няма как точно БСП да клейми всичко онова, което е белязало миналото й, включително и недалечното, при положение, че партията отказва да се покае за каквото и да било, да посочи престъпниците в редиците си. Така всички българи знаят, че е неразривно свързана с това, с което уж се бори. Различните ръководства на БСП през годините така й не се осмелиха да потърсят спасителния катарзис, който единствен може да я промени. Той е болезнен, но е неизбежен, ако искат да оцелеят и да са наистина българска партия. Спасението беше катарзис в Аристотелов смисъл, не в този на Пеевски и Станишев. Още по-малко катарзис в краката на Путин. А точно той взе да става като пътеводна звезда на партията

21.01.2018 16:22:45

Анонимен

Комунистите могат да се оплачат на духовно лице със силно изразени кавказки черти.

21.01.2018 16:17:37

Анонимен

ЩО СИ МИСЛЯТ ЗА НАРОДА ГЛУПАВ.ТО НЕ БЕХА ЦЕЦОМОБИЛ,ТО НЕ БЕХА КОСТИНБРОД,ТО НЕ БЕ ФЛАШКИ АЙДЕ СТИГА

21.01.2018 16:16:35

Анонимен

ВОЛА РИНЕ,НА ВРАТА МУ ПАДА

21.01.2018 16:15:11

Анонимен

че имало заплаха за финансовата сигурност на страната, тъй като се губели приходи от акцизи и ДДС. Повече от милиард при правителството на Орешарски...

21.01.2018 16:14:37

Анонимен

Тази история, за която комунистите сега се сещат е от 2013 година, още преди правителството на Осерашки. Малко са позакъсняли.

21.01.2018 16:14:04

Анонимен

Абе Цветанов едно добро нещо свърши, вкара Наглите на топло...а БСП точно за това ли ги е яд, че дружките им са в зандана...толкова неща могат да му измислят а те като по наръчника на комунистическия трол...бий опонента си в най силните му качества...

21.01.2018 16:13:36

Анонимен

СМЕШНИЦИТЕ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ОЧЕРНЯТ И МАЖАТ. БСП Е ПАРТИЯ ЗА МРЪСНИ ПОРЪЧКИ НА МАФИЯТА.

21.01.2018 16:00:38

Анонимен

РАЗБОЙНИЦИТЕ ИСКАТ ЦВЕТАНОВ ЗА ЗАТВОРА.ЗАЩО ЛИ НЕЩО МНОГО ВИ ПРЕЧИ

21.01.2018 15:57:59

Анонимен

От БСП внасят пет сигнала в прокуратурата за престъпления, които касаят целия диапазон от корупционни схеми в българското общество. От БСП внасят пет сигнала в прокуратурата за престъпления, които се отнасят до целия диапазон от корупционни схеми в българското общество. Първият цитат е изнесен от публикацията, а вторият е корегиран. Помислете си за грамотността на журналистите.

21.01.2018 15:57:05

Спеца

Цветанов е един самозабравил се властник и си е направо за затвора!Но при управлението на тая мафия той е недосегаем , както Делян Добрев , Борисов , Пашата и другите им мутри!Не се хабете хора , тия от дума не разбират!

21.01.2018 15:52:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.