• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

БСП отново иска данък „богатство"

БСП отново иска данък „богатство"

София /КРОСС/ БСП се кани да внесе проект на закон, с който да се въведе прогресивно данъчно облагане, съобщиха депутати от групата на столетницата. Идеята е максималният данък върху доходите за най-богатите да е до 30%, съобщи за „Преса" Румен Гечев. Така според техните разчети допълнително в хазната ще влязат около 500 млн. лв. Икономистите в столетницата са направили три варианта за скала, които тази седмица ще предложат за одобрение на парламентарната група. Целта е събраните приходи да не бъдат по-малки от постъпленията при плоския данък. Гечев уверява, че това може да се постигне.
Със сигурност в проекта на БСП ще пише, че минималната работна заплата няма да се облага. Но е възможно границата на необлагаемия минимум да бъде вдигната до 400 лв. Не е решено още и каква да бъде стъпката, при която данъкът ще се увеличава с определен процент. Имали разчети за повече прагове при 5% стъпка и за по-малко - при 10% стъпка.
„В 95 на сто от държавите членки на ООН има прогресивно подоходно облагане. Когато законопроектът влезе за обсъждане в НС, искаме да чуем аргументи от партиите защо не го приемат", мотивират се социалистите.
„От АБВ аз не очаквам подкрепа. Когато ми кажат „добър ден", си поглеждам часовника", коментира Румен Гечев. Засега е ясно, че ДПС и Реформаторският блок ще бъдат твърдо против. Възможно е „Атака" да гласува заедно със социалистите. Макар че ГЕРБ стои зад плоския данък, миналата година се прокрадна колебание в групата дали не трябва да се помисли за някаква защита за най-бедните.
През октомври 2014 г. лидерът Михаил Миков обяви, че са готови със скала, според която минималната работна заплата няма да се облага. За заплати от 340 до 1000 лв. предлагаха 10% за горницата над 340 лв., а за богатите с доход над 5000 лв. - 636 лв. плюс 20% за разликата над 5000 лв. Този проект обаче беше сериозно разкритикуван в самата група на БСП, тъй като хората със средна заплата щяха да плащат ниски данъци и приходите в хазната щяха да намалеят.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Защо не го поискаха докато управляваха, а въведоха плоския данък?! ЛИЦЕМЕРИ !!!!!!!!

21.04.2015 09:00:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.