• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София °C

ГЕРБ и БСП не подкрепят идеята за 2% данък доход за общините

ГЕРБ и БСП не подкрепят идеята за 2% данък доход за общините

/КРОСС/ Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението на финансовото министерство за допълнителни 2% данък доход.

Новата тежест е предложена от Министерството на финансите чрез промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Решението ще се взима от общинските съвети и приходите ще отиват директно в местните бюджети, а държавата ще продължи да събира своите 10%. От Министерството на финансите уточниха, че досегашната държавна субсидия за общините ще остане в същия размер.

Това на практика означава, че общините, които решат да вдигнат данъка, ще натоварят допълнително както гражданите, така и бизнеса, който им плаща заплатите. Автоматично в тези региони ще се вдигне и данъкът на едноличните търговци, който сега е 15%. Ставката ще се определя всяка година с решение на общинския съвет и ще засяга хората с постоянен адрес на територията на съответната община, но засега фиксираният максимум е 2 процентни пункта.

Идеята за допълнителните 2% данък доход, който да отива в общините, няма да бъде обсъждана дори в Министерския съвет, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и обясни, че от момента на публикуването му за обсъждане е станало ясно, че групата на ГЕРБ има леки различия с финансовото министерство.

То не е внесено. Точно това е силната страна, че когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в Министерския съвет, се качват на съответната страница на конкретното ведомство. Когато има дебат, когато има разговори, когато се взимат различни мнения, се стига до извода, че няма да се внесе дори в Министерския съвет, каза Цветанов.

Той уточни, че засега става дума за отмяна само на това предложение от данъчните закони.

БСП също настояха финансовият министър да оттегли законопроекта, който предвижда увеличаване на данък общ доход с до 2%.

В програмата си управляващите са дали заявка да не вдигат данъците, да оставят повече разполагаеми пари у хората. Има уверение за наличието на два милиарда допълнителни приходи в бюджета. Всичко това, по думите на социалистите, се е оказало лъжа.

Корнелия Нинова попита:

Кога се вдигат данъците? Когато хазната е празна. Къде са двата милиарда допълнителни приходи? Имало ли ги е изобщо или са били на хартия? Ако пък ги е имало, за какво са изхарчени?

Според БСП законопроектът на МС за корпоративното подоходно облагане ще породи допълнителни регионални различия. Румен Гечев допълни:

Тези до 2% увеличение ще окажат влияние най-вече върху бедните домакинства в България, а ще възникнат и проблеми за фирмите, които доставят такива стоки.

Затова трябва законопроектът да се оттегли, настояха от БСП и посочиха решението.

Освобождаване на хората с най-ниски доходи от данък и повишаваща се скала на хората с по-високи доходи. Облекчение за двете деца - 15% за първо и 10% за второ, добави Корнелия Нинова.

Законопроектът на МС предвижда от догодина общините да имат право да начисляват до два процента допълнителен данък върху доходите на регистрираните на тяхна територия работещи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ГЕРБ предлага, после ГЕРБ не приема. Шизофрения? Опипване на почвата? Сценария с доброто и лошото ченге? Отказ заради изборите, а после? Гнусни и отвратителни, както обикновено.

16.09.2015 17:59:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.