• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Южна Корея планира нови данъци за световни технологични гиганти

Южна Корея планира нови данъци за световни технологични гиганти

/КРОСС/ Южна Корея, обяви плановете си да наложи нови данъци на Apple, Amazon, Google и други световни технологични компании, съобщава "Корея Таймс".

Локално базирани компании се оплакват, че е несправедливо чуждестранните компании да плащат малко или никакви данъци в страната, заявявайки, че това създава "обратна дискриминация" срещу местните марки. Samsung се бори да се конкурира с Apple и китайските марки, признавайки разочароващите продажби на свой водещ смартфон.

"Корея Таймс" съобщава, че правителството планира бързо да въведе ново законодателство:

Правителството ще действа бързо, за да наложи данъци на Google, Apple, Amazon и други глобални IT компании. Политиците и законодателите, обръщат повече внимание на нарастващата критика, че фирмите печелят милиарди долари от продажби тук годишно, но не плащат данъци ...

Според закона правителството не е в състояние да обложи дружества в световен мащаб, тъй като не е задължително те да разкриват продажбите и оперативната си печалба тук. Законът за корпоративното данъчно облагане предвижда глобалните компании да плащат данъци, когато имат фиксирани места за бизнес в Корея.

Този закон предостави на световните компании оправдание за избягване на данъци, докато бързо разширяват бизнеса си, тъй като базите им са установени в други страни като Съединените щати, Китай и Ирландия.

Местни компании от години настояват правителството да обложи чуждите компании в Корея. Ах Йонг-санг, политически съветник на управляващата Демократическа партия на Корея коментира, че настоящият закон улеснява "избягването на данъци" от компании, установени извън страната.

Този ход е подобен на наблюдаващото се в Европа, където има същите възражения, че Apple не плаща данъци върху местни продажби. Компанията успява да реализира всичките си европейски приходи от продажби в Ирландия, където има спорен договор с правителството да плати много ниска данъчна ставка.

Впоследствие бе установено, че ирландското правителство е нарушило закона, като е предложило намалена данъчна ставка, а Apple е в процес на връщане на данъци в размер на 13 млрд. долара и обжалвания.

Италия обвини Apple, че не са декларирали повече от 1,3 млрд. долара доходи от търговия на дребно, а производителят на iPhone впоследствие се съгласи да плати 347 млн. долара данъци върху тези продажби.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.