• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Възраждане: Кога ще има арести за служители на Дирекция "Местни данъци" в Община Варна?

Възраждане: Кога ще има арести за служители на Дирекция "Местни данъци" в Община Варна?

/КРОСС/ След сигнал от Възраждане, за данъчни злоупотреби от общински служители в Дирекция "Местни данъци" в Община Варна, започна разследване.

Днес то е установило редица нарушения, а директорът на дирекцията е принуден да напусне, за да не бъде евентуално арестуван на работното си място. За деянията си, все още, нито един от служителите на дирекцията не е подведен под отговорност.

Прокуратурата вече почти месец не взима никакви мерки. Кой и защо е разпънал политически чадър над общинското звено? Колко голяма е корупционната схема? Очевидно тя  е достигнала до високите нива на местната власт, които се смятат за недосегаеми от закона. Това се доказва от факта, че прокуратурата бави арестите на уличените в разследването на ГДБОП служители.

По време на вътрешна проверка в Дирекция "Местни данъци" на Община Варна са установени между 60 и 70 хотела с фалшиви сертификати за енергийна ефективност. Това означава, че множество хотели са с неправомерно занижена отчетна стойност - от тук и никакви данъци.

Например хотел с отчетна стойност 1,2 млн. лв. един ден става на 200 хиляди лв. и спира да плаща, защото добавя и фалшив сертификат. 

Издаването на незаконни удостоверения за данъчни оценки също е факт в Дирекция "Местни данъци"
на Община Варна. Съществуват и случаи, в които собственици на имот не плащат данък сгради тъй като са променили годината на построяване - например от 2005 на 2004. Това са само малка част от установените нарушения от вътрешната проверка, която беше предизвикана от въпросите на Общинските съветници на Възраждане.

Нарушенията са факт, въпреки че в дирекцията има цял отдел, който трябва да извърши множество проверки преди да допусне подобно несъответствие.

Ръководител на Отдел "Контролно-ревизионна дейност и принудително събиране" не е кой да е, а съпругата на Областния управител.

Общинския съветник Цончо Ганев от групата на Възраждане на заседание на последния Общински съвет настоя проверките да продължат и виновните за измамите да получат полагащите им се наказания за извършените кражби от длъжностни лица.

Той продължава да настоява за ефективни наказания като изобличава крупна схема за данъчни измами достигнала до най-високите нива в общинската администрация.

До момента общинският съветник е внесъл две писма до кмета на град Варна, в които задава въпросите си към него.  Нарушения по всеки от въпросите  са потвърдени от вътрешната проверка в дирекцията, но Цончо
Ганев вече месец очаква  и не получава официален отговор от градоначалника на Варна.  Липсата му явно показва прикриване на случващото се в Дирекция "Местни данъци“, което доказва участието на
самия Иван Портних в престъпните действия.

"Питаме, кога ще има арести? Кога кметът ще започне да отговаря за деянията си? Кога ще се научи да спазва законовите срокове за отговор към Общинските съветници? Не е редно един пенсионер да плаща по-големи
данъци от работещ хотел в туристически град.

В "Местни данъци" в Община Варна има злоупотреби не само със сертификатите за енергийна ефективност, но и със занижени данъчни оценки, в следствие на което се плащат минимални данъци от приближени до управляващите. 

Има случаи, в които собственици са записали няколко жилища като основни, за да плащат по-малко данъци и още много други нередности. Това са нарушения допуснати от общински служители избрани и назначени от Иван Портних - кметът на Варна, който днес мълчи и не отговаря на задаваните до него въпроси.

Това само по себе си значи, че след като не отговаря или не знае какво да отговори или лично участва в корупционната схема. От Възраждаме искаме арести за виновниците, които трябва да получат наказания ", каза Цончо Ганев, общински съветник от групата на Възраждане.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

у центъря и гръчката маали стотици сгради се водят за старинни и не плащат данък! некаи дзажа ги няма пък повечето са реновирани ,уж стари от неграмотни мангали дзамазани с боя!!!

18.01.2020 18:54:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.