• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

БСП: Правителството излъга - ще вдига данъците не с 2%, а с 20%

БСП: Правителството излъга - ще вдига данъците не с 2%, а с 20%

/КРОСС/ БСП обвини управляващите в четири лъжи за предстоящите промени в данъчната политика, с които реално налозите щели да се повишат с 20%.

"От предлаганите от правителството данъчни промени лъсват четири лъжи. Първата от тях е, че в програмата на правителството е записано, че няма да се вдигат данъците, а в данъчните закони е записано, че ще се вдигат", заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Корнелия Нинова.

Като втора лъжа тя посочи, че в програмата им е записано, че ще оставят повече разполагаеми средства у хората, а в данъчните закони е записано, че ще се вземат 500 млн. лв. допълнително от хората. Третата лъжа били "приказките, че има 2 млрд. лева повече приходи в бюджета и няма да се вдигат данъците, а в обяснението за вдигането на данъците се посочва нуждата от пари за общините". "Данъците се повишават, когато е празна хазната. Къде са 2 млрд. лева допълнителни приходи", попита тя.

Четвъртата лъжа на управляващите било санирането. Тя припомни, че при началото на тази програма на хората е обещано да не им се повишават данъците. "Досега санираните сгради за енергийна ефективност не плащаха данък пет, седем или десет години в зависимост от сградата. От 01.01.2016г. всички санирани сгради няма да ползват тази преференции и ще плащат данък сгради", каза тя.

Нинова обясни, че предлаганите от управляващите данъчни промени ще породят няколко проблема: големи регионални различия - големите общини няма да вдигат данъците, а малките, лишени от приходи, ще ги вдигат; ще настане хаос в администрирането на тези данъци - фирми и хора ще си местят регистрациите в общини, където не са повишени данъците; ще се използват като лост за политическо въздействие - правителството ще дава пари на общините, които се управляват от тях, и ще намали на тези, управлявани от опозиционни партии, на които ще се наложи да вдигат данъците.

Депутатът от БСП Румен Гечев изчисли, че увеличението на данъците нямало да е до 2%, а до 20%, имайки предвид предложението на финансовото министерство общините да могат да събират допълнителни до 2% данък общ доход. "Предлагат се промени в Закона за данъчното облагане на физически лица и едноличните търговци, но няма разчети. Нашите разчети показват, че увеличението с до 2% е измамно, защото става въпрос за увеличение от 20% - тези 2% са 20% от настоящите 10%", изчисли Гечев.

По думите му правителството храни лъжливи надежди, че ще събере допълнително 500 млн. лв. "Колко общини ще се решат да повишат максимално данъците с 2% преди изборите или преди следващи такива", попита Гечев и обясни, че по разчети на левицата ефектът за бюджетите на общините ще е около 100 млн. лв.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.