• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Рекорден спад с 22% на даренията у нас

Рекорден спад с 22% на даренията у нас

/КРОСС/ Рекорден спад на даренията у нас през 2013-та година отчетоха от Българския дарителски форум.

За първи път от седем години стойността на даренията е намаляла с 22 процента спрямо предходната 2012-а година. Това се дължи основно на спада в даренията на компаниите и на оттеглянето на някои чуждестранни донори, обясни директорът на организацията Красимира Величкова.

В същото време обаче, индивидуалните дарения са нараснали със 17 процента, като хората са дарили близо 6 милиона лева през миналата година.

„Традиционно компаниите най-малко и най-рядко подкрепят сфери като човешки права и развитие на гражданското общество. Спомняте си миналата година тежкия хуманитарен проблем, който имаше с бежанците от Сирия. Изключително малко компании се включиха с дарения за тази кауза. От друга страна дори тези компании, които се включиха с дарения, не пожелаха техните имена да се знаят - това, че те подкрепят тази кауза, именно заради нетолерантността в обществото, която битува и от страх, че това може да навреди на техния имидж", обясни Красимира Величкова от Българския дарителски форум.

От своя страна Стойко Петков коментира, че продължава да нараства чувствителността на българите към обществено значими каузи, предава Дарик.

„Много е важно да си дадем сметка, че за разлика от страни като САЩ, където индивидуалните дарения са 72% от общите дарения, в България растем, но към момента сме достигнали нивото от 5,5% за 2013 година. Имаме още много какво да работим в тази насока", каза още той.

Едва 1.7 процента от индивидуалните дарения през 2013-та година са били в подкрепа на политически партии, отчетоха от Българския дарителски форум.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.