• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Партиите остават без крупните дарители

Партиите остават без крупните дарители

/КРОСС/ Партиите и коалициите тръгнаха на предизборна битка за депутатските банки, без да разчитат на финансови инжекции от крупните си дарители. Това става ясно от публичния регистър на Сметната палата за кампанията за вота, в който от вчера формациите са длъжни да подават подробни данни за благодетелите си. Графите в него обаче масово са празни, пише "Монитор".

Основната причина този път партиите да останат без материалната помощ на традиционните си едри дарители е забраната в Изборния кодекс за получаване на над 10 000 лв. от един човек в рамките на една календарна година. Това ограничение за прекомерно предизборно финансиране ще окаже влияние за пръв път от много години насам, тъй като времето между евровота през май и предстоящите парламентарни избори е само няколко месеца. Такова „струпване" на избори в рамките на по-малко от една година скоро не е имало. Ограничението няма да засегне само два от основните играчи в битката за НС - ГЕРБ и ДПС, които и сега ще продължат линията си да правят кампании без парични дарения.

За разлика от тях коалицията около БСП ляга на практиката си от минали години и пак ще събира пари от предани другари. Заради ограничението в Изборния кодекс обаче постъпленията в касичката на „Позитано" 20 ще бъдат скромни. Извън тези средства БСП декларира до момента пред Сметната палата скромно безвъзмездно съдействие от симпатизанти.

Лимитът в Изборния кодекс за дарения в рамките на 1 година ще се отрази и на Реформаторския блок, който все още не е декларирал пред Сметната плата нито лев, получен за кампанията. Отделните партии в дясното обединение вече са се възползвали от крупни дарители през годината, които губят за агитацията сега. В СДС например са имали осем благодетели, като всеки от тях е давал почти тавана на сумата и сега може да помогне само със скромни средства. ДСБ и ДБГ също са успели да съберат солидни суми за евровота от състоятелни симпатизанти, към които вече няма да могат да се обърнат.

Коалицията между НФСБ и ВМРО - „Патриотичен фронт", не е посочила парични дарения в регистъра на одиторите. От формацията обаче са се похвалили с 20 автомобила, предоставени им от съмишленици.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Горките..., да ги оплачем и ожалим ! Що за идиотизъм е да се коментира това ? Тази сбирщина от крадци и бандити /партиите/ вече е доста по-богата от държавата и не се нуждае от спонсори. Тяхната мечта е да стоят по-дълго във властта, за да харчат на спокойствие заграбеното !

11.09.2014 11:42:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.