• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Цесиите в КТБ горят

Цесиите в КТБ горят

София /КРОСС/ Датата на неплатежоспособността на КТБ се измества от 6 ноември на 20 юни 2014 г., когато банката бе поставена под особен надзор. Това обяви вчера Столичният апелативен съд. Макар че може да се обжалва, решението веднага се вписва в Търговския регистър.
Така сключените договори за цесии за близо 850 млн. лв. горят, разчетоха юристи. Новата дата развързва ръцете на синдиците да атакуват пред съда всички прихващания. Договорите са сключвани след 20 юни м.г.
Решението на Светла Божкова, Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева подлежи на вписване в Търговския регистър. Сиреч 20 юни 2014 г„ когато КТБ бе поставена под особен надзор, официално става дата на настъпване на банковата неплатежоспособност.
При това положение сключените договори за цесии за близо 850 млн. лв. горят, разчетоха положението юристи. Новата дата развързва ръцете на синдиците да атакуват пред съда всички прихващания, одобрени от квесторите на банката. Тези договори са сключвани след поставянето й под особен надзор.
Промяната на датите може да се оспори пред Върховния касационен съд (ВКС), но по правилата на „факултативното" производство. Т.е. ВКС ще се занимае с казуса само ако прецени.
Любопитното е, че дори БНБ, прокуратурата и фондът за гарантиране на влоговете, които искаха да се определи по-ранна дата за неплатежоспособността, сочеха 30 септември 2014 г., когато бе взето решението за отнемането на лиценза на КТБ. Апелативният съд обаче се е движил по друга логика.
Определящото в случая е кога банката е изпаднала в състояние на неплатежоспособност, а не кога е установен този факт, заявяват Светла Божкова, Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева. Т.е. важното е кога капиталът е спаднал до отрицателна величина, определена впоследствие на минус 3 745 313 000 лв. След поставянето на КТБ под особен надзор, с което е забранено извършването на всякакви дейности и се спира изпълнението на всичките й задължения, е нямало как да настъпят съществени промени в собствения й капитал, категорични са магистратите. Затова определят 20 юни 2014 г. за начална дата на неплатежоспособността.
Апелативният съд отхвърля жалбите на акционерите „Бромак" на Цветан Василев и „Бългериън акуизишън къмпани", представляваща Султаната на Оман, срещу обявяването на фалита на КТБ.
Той бе обявен на 22 април т.г. от Иво Дачев от Софийския градски съд. Със същото решение бяха прекратени правомощията на управителните й органи и наложен запор върху цялото имущество.
КТБ е първият трезор, който минава по новия Закон за банковата несъстоятелност, съобщава "Преса".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.