• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Според Любомир Дацов наредбата за касовите апарати извади скрити обороти

Според Любомир Дацов наредбата за касовите апарати извади скрити обороти

/КРОСС/ В България все още има достатъчно високо потребление и икономически растеж.

Това заяви бившият финансов зам.-министър Любомир Дацов пред БНР по повод отчетения от Министерството на финансите рекорден бюджетен излишък в края на април - над 2,678 милиарда лева, което е 2,3% от прогнозния БВП. Дацов е и член на Фискалния съвет.

Според него стъпката с касовите апарати (промяната на софтуера, декларирането на всичко пред НАП - б.р.) дава резултат и извади на повърхността обороти, които са били скрити.

По думите му икономическият растеж е не чак толкова голям, колкото бихме искали, той е в рамките на около 3%, което е добър резултат. "Абсолютно нормално е по това време и при тази икономическа обстановка да има излишък. Това е правилното макроикономическо поведение. Освен това тези данни показват, че бюджетът е правилно балансиран", каза Дацов.

Преди 2008 г. имаше и по-големи излишъци, но икономическата стойност на съобщението е по-важна от пропагандната, смята Дацов.

Невъзможно е да се правят коментари на какво се дължи този излишък. Според него има и доста странни неща в тенденциите от началото на годината до март. Приходите се развиват добре, но те не са по-различни от предишните години като тенденция. Бяха в рамките на нормалното, обясни финансистът.

"90% от всички тези номинални разлики, които се получават спрямо миналата година, се дължат на прихода от ДДС - странно, защото не може другите данъци да имат някакви изменения в рамките на един-два процента и едновременно ДДС да има, специално за март месец, от началото на годината спрямо миналата година изменение с близо 15%", каза Дацов.

Според него обаче е възможно едновременно да сме свидетели на намаляване на икономическата активност, тъй като са намалели приходите от корпоративен данък и данъка върху печалбата. Разходната част обаче определяща за един бюджет, категоричен е Дацов.

"В същото време трябва да отбележим, че има значително увеличаване на текущите разходи, което не е добра политика. Имаме помпане на текущи разходи под формата на заплати, пенсии и субсидии за сметка на инвестициите, които създават добавена стойност в икономиката".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какъв растеж какви пет лева какви обороти!

02.05.2019 12:03:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.